Fertőzött vizek, élelmiszerek a boltokban: ezeket ne vedd meg!

Pénzcentrum2014. december 4. 12:00

Veszélyes élelmiszerek, ásványvizek kerülhettek bolti forgalomba az egyik nagy áruházlánc üzleteiben. Névtelen bejelentés érkezett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatalhoz: a tettes maga szólt arról, hogy több terméket felbontott és beszennyezett. Bár valószínűleg a fogyasztók nem találkoznak ezekkel az árukkal a gyors intézkedések miatt, nem árt vigyázni a vásárlás során.

Mit tudunk eddig?

  • A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (NÉBIH) névtelen lakossági bejelentés érkezett a napokban. Eszerint egy üzletlánc - budapesti üzleteiben kapható - sajátmárkás palackozott víz és élelmiszer termékei esetében szándékos szennyezés történhetett.
  • A NÉBIH szerint feltehetően gazdasági károkozás céljából szennyezték be a termékeket.
  • A Blikk találgatásai szerint bosszúhadjáratról lehet szó, az elkövető, vagy akár több tettes is besétálhattak az áruházlánc üzleteibe, és egyesével beszennyezhették a palackozott vizeket, és más élelmiszereket.
  • Az ügyben a NÉBIH kedden bejelentést tett a rendőrségen, a hatóságok súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt indítottak büntetőeljárást.

Mit nem tudunk

  • Nem tudjuk, mekkora a szennyezett ásványvíz-készlet.
  • Ahogyan azt sem, hogy milyen sajátmárkás élelmiszerek lehetnek veszélyesek, vajon tejtermékekről, vagy húsokról van-e esetleg szó.
  • Nem tudjuk, mivel szennyezték be a termékeket.
  • És azt sem, melyik áruházláncról van szó.

Bár a NÉBIH tudja, melyik lánc termékeiről van szó, mégsem hozza nyilvánosságra az információt. Ha lehet tippelni, a hivatal a nyáron tapasztalt
pánik elkerülése érdekében nem közli, melyik áruházláncról, és így melyik sajátmárkás termékekről van szó pontosan.

Nem ez az első eset

Nem először figyelmeztet veszélyes ásványvizekre idén a NÉBIH. Augusztusban 12 különböző ásványvíz forgalmazását tiltotta meg, és kötelezte a gyártókat a termék visszahívására a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága. Többek között például Saguaro Pannon-Aqua, Pannon-Aqua, Saguaro Mizse, Aquitas Zafír márkákat vontak vissza Lidl és Aldi boltokból, illetve egy One Euro Store-ból. Ez több tízezer liter ásványvíz megsemmisítését jelentette.

Az üzletláncok - együttműködve a hatósággal - az érintett termékeket haladéktalanul levették a polcokról. A tételeket a nitrition koncentráció és a Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium engedélyezett határértéket meghaladó tartalma miatt kellett visszagyűjteni. Az eset nyáron nagy port kavart, és pánikközeli helyzetet eredményezett.

Mire figyeljünk

  • A NÉBIH felhívja valamennyi vásárló figyelmét, hogy az előrecsomagolt áruk esetében fokozottan figyeljen a csomagolás sértetlenségére, és csak ennek ellenőrzése után vásárolja meg, illetve fogyassza el az adott élelmiszert.
  • Ha sérült csomagolást látunk, azonnal szóljunk az eladónak!
  • Általában az a bevett gyakorlat ilyen esetekben, ha mégis vásároltunk a veszélyesnek ítélt termékekből, visszavihetjük a terméket, és visszakapjuk annak árát. A mostani helyzetben a vásárlók jó eséllyel nem is találkoznak veszélyes árukkal, már folyik a vizek és az élelmiszerek átvizsgálása.
Minek annyi ásványvizet inni?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Közben éppen kedden indult több állami tulajdonú regionális vízmű közös kampánya, a Csapra fel!, ami a csapvíz fogyasztására ösztönzi a lakosságot. "A csapvizet évente több százezerszer ellenőrzik laboratóriumokban, így a minősége kiváló, az ára miatt pedig mindenki számára elérhető" - mondta Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára a kampány beharangozójában.

Címkék:
vásárlás, nébih, ásványvíz, veszély,