12 milliárd forint kárpótlást követelnek az államtól

Napi.hu2014. november 4. 09:24

Tucatnyi kárpótlásijegy-tulajdonos szólította fel az utóbbi hetekben levélben az államot képviselő nemzeti fejlesztési minisztert, hogy - ha már állami vagyonra 8 éve nem lehet cserélni és ha ma sem tudnak felhasználási lehetőséget biztosítani - az állam vegye meg névértéken kárpótlási jegyeiket - írja a Napi.hu.

Az utolsó kárpótlási jegyes csere (Mol-részvény jegyzése) 2006. december 1-jén zárult, ezután még - 2006. december 31-ig a 2006. évi XLVII-es Az életüktől és a szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló törvényben meghatározott határidők ismételt megnyitásáról és a kárpótlás lezárásáról szóló törvény alapján - be lehetett nyújtani pótlólagos igényeket, melyekre az igénylők (a 2007-2011-ig húzódó elbírálások során) tömegesen kaptak olyan kárpótlási jegyeket, amelyeket azóta sem lehet felhasználni.

Az Igazságügyi Hivatal szerint a fel nem használt kárpótlási jegyek ma összesen 12 milliárd forintot érnek. Azért nagy probléma, hogy nem tudják beváltani a kárpótlási jegyeket, mert 1994 óta nem kamatoznak, vagyis a reálértékükből (tényleges érték) folyamatosan veszítenek.

Címkék: