Kiderült, miért kell valójában bezárni a boltokat vasárnap

Orosz Márton2014. november 3. 15:03

Fokozódik a helyzet a boltok vasárnapi zárva tartásával kapcsolatban. A KDNP javaslatáról egyre több információ szivárog ki, és várhatóan a napokban a kormány is foglalkozik a dologgal. Azt például tudtátok, hogy jövőre többet fogunk költeni, mivel több pénz marad a zsebünkben - ezért nem gond, ha zárva lesznek a boltok vasárnap?

Mi az, amit biztosan tudunk?

A kisebbik kormánypárt törvényjavaslata szerint jövő márciustól a hét utolsó munkaszüneti napján nem tarthatnak nyitva a bevásárlóközpontok és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek. A szabad vasárnapra vonatkozó törvényjavaslatot a következő hetekben dolgozzák ki, és - legalábbis Rétvári Bence államtitkárreményei szerint - jövőre el is fogadja majd a parlament.

Idézzük az államtitkár hivatalos Facebook-oldalát, ahol részletes leírás található az okokról:

2015-ben a bankok elszámoltatása következtében jóval több pénz marad majd az emberek zsebében, így várhatóan többet is fognak költeni. A kereskedelemben megjelenő többlet kereslet új lehetőséget biztosít a KDNP korábbi javaslatának, a szabad vasárnapnak a bevezetésére. Hiszen a vasárnapi korlátozás mellett is várhatóan nagyobb forgalomra lehet számítani a kereskedelemben.

A KDNP javaslatának célja, hogy a munkavállalók minél szélesebb rétege számára biztosítson legalább heti egy fix szabadnapot, a vasárnapot. A munkavállalók sok estben áldozataivá váltak a nagy bevásárlóközpontok és nemzetközi áruházláncok versenyének. A kereskedelmi multik a vasárnapi nyitva tartással próbáltak előnyre szert tenni, de valójában a munkavállalók isszák meg ennek a levét. A pénztárosok, eladók és árufeltöltők dolgoznak még egy napot a héten, nem azok, akik a hetedik napi nyitva tartásról a profitmaximalizálás érdekében döntöttek.

Egy vasárnap is dolgozó munkavállalónak hiába adják ki cserébe valamelyik hétköznapot pihenőnapként, akkor a gyereke iskolában van, rokonai, barátai dolgoznak, így napközben nem tud velük együtt lenni. A munkavállalók többsége - ahogy azt a szakszervezeteik is már számtalanszor elmondták - elsősorban kényszerből dolgoznak vasárnap, mert attól félnek, hogy különben a hét többi napján sem tartanának rájuk igényt. Szükség van tehát egy törvénymódosításra, amely megvédi a kiszolgáltatott helyzetben levő munkavállalókat.

Mivel járhat mindez?

Az ügyben természetesen megszólaltak a boltosok is: Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az RTL Híradónak elmondta, hogy 15-20 ezer alkalmazottat el kellene bocsátani, ugyanis a hipermarketek egyik legforgalmasabb napja a vasárnap.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) még ennél is durvább számot mondott hétfőn: szerintük is azonnali elbocsátások várhatóak, mert a munkaidőalap 12-14 százalékkal csökken, aminek következtében

legalább 35 ezer munkavállaló feleslegessé válik.

A szövetség szerint 7,4 százalékos munkanélküliség mellett nem szabad olyan szabályokat hozni, amelyek a kereskedelemben dolgozó mintegy 530 ezer alkalmazottból és a kapcsolódó iparágakban - logisztika, üzemeltetés - dolgozók körében minimum 15-20 ezer ember elbocsájtásával járna, és további 15-20 ezret hátrányosan érintene. Úgy látják: a kieső vasárnappal az elbocsátás és bércsökkenés vegyesen fordul majd elő.

Megjegyzik, hogy a vasárnapi nyitva tartás megszűnésével további forgalomcsökkenés várható, és érzékelhetően csökkenni fognak a járulék- és adóbevételek. A vendéglátó egységek esetében a vasárnapi bevétel pótolhatatlanul kiesne.

Mint írták, a vasárnapi zárva tartás a piacok és egyéb vásárok nyitva tartását nem szabályozza a jelenlegi indítvány, ezzel pedig a feketegazdaság erősödne meg.

Rétvári Bence szerint ugyanakkor nem lesznek elbocsátások:

Nem jelenti munkahelyek megszűnését a nagy boltok vasárnapi zárva tartása, hiszen a forgalom a többi napra tevődik át, több kereskedelmi dolgozó munkájára lesz szükség a többi napon. A vasárnapi kereskedelmi forgalom a különböző becslések szerint 4-8% között mozog, így jóval kevesebb egy átlag napnál. A banki elszámoltatás miatti keresletbővülés is kompenzálja az esetleges vasárnapi forgalomkiesést.

Címkék:
vásárlás, hipermarket, vasárnapi munka, kdnp,