Tényleg ez lenne a világ legszebb pénze?

Pénzcentrum2014. október 10. 10:41

Felkapta a fejét a világ az új, extravagáns norvég bankjegyek láttán. A skandináv ország jegybankja igencsak bevállalós grafikát választott új pénzeihez, sokak az új norvég koronát máris a világ legszebb bankjegyének kiáltották ki.

A napokban mutatták be a legújabb norvég bankjegyeket. A skandináv ország lakói 2017-től használják majd az új koronát - amelynek dizájnjára felkapta a fejét a világ.


A bankjegyek megjelenésére tavasszal írt ki pályázatot a norvég jegybank, a kritériumok közt szerepelt, hogy az új korona ábráinak a tengerhez kellett kapcsolódniuk. A beérkezett pályaművek között szerepeltek gyermekrajzokkal ellátott bankjegyek, sőt, olyanok is, amelyeket egy teherszállító konténer díszített - utalva ezzel az ország kereskedelemben, nemzetközi teherhajózásban betöltött szerepére.

Az indoklás szerint a győztes pályaművek (a Metric System dizájner-csapat és Terje Tønnessen grafikái) világosak, kifejezik a nyitottságot és a minimalista skandináv dizájnt - ugyanakkor a tengerhez kapcsolódó motívumokat is kreatívan használják.


A bankjegyek három év múlva kerülnek forgalomba. A frissen publikált képekhez képest némileg változnak majd, mivel a jegybank szakembereinek a szükséges biztonsági elemeket is el kell helyezniük az új norvég koronákon.

Címkék:
vásárlás, bankjegy, norvégia,