De tényleg, jó még valamire a dombornyomott bankkártya?

Pénzcentrum2014. október 4. 07:01

A mai napig stabilan tartja magát az a vélekedés, hogy a dombornyomott bankkártyák jobbak és elfogadottabbak, mint a "sima" (hivatalos nevén elektronikus) plasztikok. Sőt, a több pénzért plusz szolgáltatások is járnak hozzá. De tényleg elfogadottabbak külföldön a drágább kártyák, és valóban kapunk-e hozzá utasbiztosítást?

Az elfogadást és a kártyahasználatot tekintve ma már nincs különbség a dombornyomott és az elektronikus kártyák között. Vannak olyan szolgáltatók - mint például autókölcsönzők -, ahol a foglalásnál ragaszkodnak a dombornyomott kártyához, de amikor fizetésről van szó, minden olyan helyen használható a Visa Elektron kártya, ahol elfogadják a hagyományos, dombornyomott kártyát - tájékoztatta lapunkat a Visa.

Ráadásul a dombornyomott kártyákhoz kínált plusz szolgáltatások közül az utas-és balesetbiztosítást számos pénzintézet megszüntette,

és már csak külön díj ellenében igényelhető. Arról nem is beszélve, hogy ezeknek a plasztikoknak nemcsak az éves díja sokkal magasabb, mint az elektronikus társaié, de sokan akkor lepődnek meg csak igazán, mikor valamiért le kell tiltaniuk a kártyájukat. Ugyanis biztonsági okokból a le nem adott dombornyomott kártyákat nemzetközi tiltólistára kell tenni. Ez a lépés pedig egy ellopott plasztik esetében különösen indokolt, ezért a díjat ilyen esetben is felszámolják - tudtuk meg a Budapest Banktól. Ennek a kockázati díjnak a költsége pedig igen magas: bankonként változik, de jellemzően 10-15 ezer forint körül mozog. Így a lenti táblázatból is látható, hogy

egy "sima" kártya letiltása kijön pár ezer forintból, addig a dombornyomott változatok esetében akár 20 ezer forintnál is többet fognak beterhelni.

Loading...

Nem meglepő tehát, hogy a bankok tapasztalatai szerint az ügyfelek többsége az olcsóbb, elektronikus kártyát választja a számlájához. Így az UniCredit Banknál is az újonnan igényelt betéti kártyák több mint 60 százaléka elektronikus kártya, mely szintén alkalmas készpénzfelvételre, vásárlásra, valamint internetes tranzakciókra, így a legtöbb ügyfél bankkártyával kapcsolatos igényét teljes mértékben lefedi - tájékoztatta lapunkat a pénzintézet. Ugyanígy az FHB és a K&H is arról számolt be a Pénzcentrum kérdésére, hogy ügyfeleik többsége az olcsóbb plasztikkal rendelkezik.

Érdekes ugyanakkor, hogy a CIB-nél azt tapasztalják, hogy az elmúlt időszakban a korábbi trend megfordult és ügyfeleik körében népszerűbbé vált a dombornyomott kártya, sokkal több ilyen típusú plasztikot igényelnek, mint elektronikusat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennek egyik legfőbb oka, hogy bizonyos típusú szolgáltatások igénybe vételéhez ez a kártyatípus szükséges. Jellemzően szállodai szobák foglalásánál és autóbérlésnél elvárás a dombornyomott bankkártya használata, de az Európai Unió több országában sem fogadták el az elektronikusat, például tankolásnál Ausztriában és Németországban vagy bármilyen vásárlásnál Hollandiában

 - tudtuk meg a CIB Kommunikációs osztályától.

A MasterCard is úgy nyilatkozott lapunknak, hogy külföldön vannak olyan helyzetek (szállodafoglalás, autóbérlés), ahol nem biztos, hogy elfogadják a "sima" kártyát pre-autorizációra, azaz arra, hogy kauciót foglaljanak be rajta.

Milyen esetekben jöhet jól tehát még mindig a dombornyomott kártya?

  • Ha gyakran utazunk külföldre
  • Osztrák vagy német benzinkutakon
  • Holland boltokban
  • Szállodai szoba foglalásánál
  • Autóbérlésnél
  • Repülőjegy foglalásánál

Címkék:
vásárlás, bankkártya, elektronikus,