ATM: Más összeg! Rájönnek-e a bankok a 19 ezres gombra?

Pénzcentrum2014. szeptember 27. 07:01

"Easy Cash" azaz magyarul gyorsan választható pénznek nevezik a bankjegykiadó automaták által készpénzfelvételkor felajánlott összegeket. Sokan tartanak attól azonban, hogy az automata csak tíz-vagy húszezreseket fog kiadni, és szívesebben választanák ki ők, hogy milyen címletekben adja ki az ATM az összeget. De vajon mennyire gondolnak rájuk a bankok, és létezik-e olyan automata, ahol a nemcsak a gyorsgombokkal segítenek, de még címletet is lehet választani?

Töretlen a készpénz népszerűsége a magyarok körében: körülbelül háromszor annyi készpénzt veszünk fel az ATM-ekből, mint amennyit bankkártyával elköltünk. A februárban bevezetett kétszeri díjmentes készpénzfelvételt pedig a legtöbben igyekeznek kihasználni, és esetleg azok is felveszik a 150 ezer forintot, akik korábban kisebb összeget költöttek készpénzben. Mivel az ingyenesség akkor is él, ha más bank ATM-jét használjuk, ezért utánajártunk, hogy melyik berendezéseket lehet érdemes használni, ha "apróban" szeretnénk felvenni a pénzt vagy esetleg mi magunk választanánk ki a címleteket.

Loading...

Ahol a szokásos összegekkel találkozhatunk

Sok banknál még mindig kénytelenek vagyunk a "más összeg" gombra nyomni, ha félünk attól, hogy csak nagy címletet ad majd ki az automata.

Az OTP-nél például a legkisebb összeg a gyorsgombok között az ezres, ezt követően pedig 5, 10, 25, 50 és 100 ezer forintos tételek közül lehet választani.

Hasonló a K&H listája is: itt is ezer, 5, 10, 15, 20 és 50 ezer forintos lehetőséget kínál fel alapból az automata. Majdnem ugyanezek a lehetőségek állnak a Budapest Bank ATM-jeit választó ügyfelek rendelkezésére, csak az 50-es helyett 40 ezres gyorsgomb van.

A CIB-nél pedig nincs ezres, de az 5, 10, 20, 50 ezres gomb itt is megtalálható, valamint ezen felül 100, sőt 150 ezres lehetőséget is felkínál az ATM.

Habár az Erste ATM-je is a hagyományos összegeket ajánlja fel, itt azonban két különlegességgel is találkozhatunk. Egyrészt a legmagasabb felvehető összeg 200 ezer forint, másrészt pedig

egyedülálló módon itt címletet is lehet választani.

Ahogy az alábbi képen is látszik, beírhatjuk, hogy hány darab ezer, ötezer, tízezer és/vagy húszezer forintos bankjegyet szeretnénk kapni (a 10 és 20 ezer forintos címletek választhatósága ATM-enként eltérhet, így itt nem szerepelt 20 ezres bankjegy). Azt érdemes viszont szem előtt tartani, hogy az ezer és ötezer forintos címletek esetén maximum 10-10 darab bankjegy vehető fel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Alapból "más összeg"

Egyelőre kevés bank ATM-je kínál fel alapból olyan összeget, amikor biztosak lehetünk abban, hogy kisebb címleteket is fogunk kapni. Az UniCreditnél a szokásosnak mondható 5, 50, 75 és 100 ezres gyorsgombokon kívül a 9 és 19 ezres billentyűt is választhatjuk.

A Raiffeisen és az FHB automatáiból pedig már az ötezrest is lecserélték négyezresre, ezen felül pedig 9, 19, 50, 75, 100 és 150 ezres összegeket is kérhetünk.

A jellemző ügyféligények alapján van beállítva az összegek az automatákon

 - árulta el lapunk kérdésére a Raiffeisen.

A legtöbb kilencre végződő gyorsgombot viszont a Takarékbank által üzemeltetett ATM-eknél találhatják az ügyfelek 2010 óta. Így egyetlen gombnyomással lehet 4-9-19 és akár 29 ezer forinthoz is hozzájtni a takarékszövetkezeti automatákból. Ezenfelül pedig 50-100-200 ezer forintos címletek közül lehet választani.

 

A Takarékbank meglátása szerint a kétszeri ingyenes készpénzfelvétel bevezetése óta is fontos az ügyfeleknek a bankjegykiadó automaták száma és eloszlása, nem csak kényelmi, hanem anyagi szempontból is. A TakarékBank és együttműködő partnerei által üzemeltetett bankjegykiadó automaták, ATM-ek száma 1016, a takarékszövetkezeti integráció központi bankja, a Takarékbank a teljes magyar ATM-állomány 21 százalékát üzemelteti, így minden ötödik ATM Magyarországon hozzá tartozik

- mondta el a Takarékbank a Pénzcentrumnak.

Címkék:
vásárlás, bankkártya, ATM,