Így vernek át a csomagolások: tényleg magyar a magyar?

Pénzcentrum2014. szeptember 18. 13:00

Az elmúlt években látványosan megnőtt a magyar termékek népszerűsége a hazai vásárlók körében, ezért kerültek forgalomba a magyar eredetet, a jó minőségű hazai termékeket jelző, különféle magyarmárka-védjegyek, tanúsítványok.

Tavaly szeptemberben lépett életbe a Magyar termék rendelet, amely 3 kategóriát határoz meg.

Magyar termék:

100 százalékig magyar alapanyagból, Magyarországon készült. Természetesen vannak olyan összetevők, pl. só, vagy fűszerek, amelyek Magyarországon jellemzően nem bányászhatók vagy termeszthetők, ezért ezek az alapanyagok származhatnak külföldről.

Hazai termék:

A megjelölés akkor tüntethető fel, ha a felhasznált összetevők több mint 50 százaléka magyar termék, és az előállítás minden egyes lépése Magyarországon történt.

Hazai feldolgozású termék:

Egy élelmiszer akkor tekinthető hazai feldolgozásúnak, ha többségében import összetevőket tartalmaz (tehát több mint 50 százalék), de minden feldolgozási műveletet Magyarországon végeztek.

A gyártók önkéntes alapon tüntethetik fel az élelmiszereken a fenti a jelöléseket.

Azonban ha valaki magyar terméket vásárolna, de nincs rajta a kiemelt "magyar termék", a "hazai termék" és a "hazai feldolgozású termék" jelölés, nehéz dolga lehet. Nem feltétlenül fordít erőt és energiát arra, hogy átböngéssze az apróbetűs részt, ezért nagyon hasznos a tájékoztató jellegű jelölés. Igaz, a félrevezető címkék és csomagolások sem ritkák.

Például korábban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) beszámolt arról, hogy az egyik ellenőrzése során találkozott olyan fűszerpaprikával, aminek a csomagolásán elhelyezett képek (szürkemarha-gulya, gémeskút, trikolór-szalag, stb.) azt a látszatot és benyomást kelthették a fogyasztókban, hogy a termék magyar eredetű. De a csomagolás hátoldalán az szerepelt, hogy a termék 70% import paprikát tartalmaz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De nem minden terméken található meg az a háromféle jelzés, használatuk opcionális. Felmerült bennünk a kérdés, nem könnyítené-e meg a vásárlók dolgát, ha minden terméken megtalálható lenne a jelölés. A statisztikák azt mutatják, hogy folyamatosan nő a kereslet a magyar termékek iránt, az elmúlt években 5 százalékos kereslet-növekedés tapasztalható - mondta el a Pénzcentrumnak a IX. Coop Rally-n Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium (FM), élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.

Nem az a célunk, hogy hatósági eszközzel "kényszerítsük" a gyártókat, termelőket, hogy termékeiken használják a magyar, hazai, illetve a hazai feldolgozású termék megjelöléseket. Sokkal inkább azt szeretnénk elérni, hogy a piaci előny miatt használják ezeket. Egyre több fogyasztó ébred rá arra, hogy megéri a magyar termékek fogyasztása, és a minőséggel is meg vannak elégedve.

- mondta el Bognár.

Tehát egyelőre nem várható változás a címkékkel kapcsolatban.

 Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy magyar terméket veszünk, nézzük meg a feltüntetett származási országot, illetve igyekezzünk őstermelőktől vásárolni. Bár akadnak visszaélések, az NFH folyamatosan ellenőrzéseket végez a piacokon, illetve a boltokban annak érdekében, hogy a csalókat kiszűrje.

 

Címkék:
vásárlás, coop rally2014, magyar termék,