Így vernek át a kofák a piacon

Pénzcentrum2014. szeptember 4. 10:00

Piaci árusokat tesztelt a Bors. Hétköznap délelőtt indultak bevásárolni egy fővárosi piacra, és sok visszaéléssel találkoztak. Legtöbb esetben azoknál az árusoknál, akik még nem digitális, hanem hagyományos mérleggel dolgoznak, mert ott könnyebben lehet ügyeskedni.

A lap információi szerint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tavaly 288 zöldségest ellenőrzött a budapesti piacokon. Százötvenhárom esetben jogsértést tapasztaltak. A kimutatásuk szerint egy átlagos vásárlót 115 forinttal károsítanak meg a reggeli piacozás során. Húsz-harminc forintot keresnek pluszban vevőnként, ami a nap végére több ezer forint többletet jelenthet. A zöldségeseknél a lap újságírói arra voltak kíváncsiak, hogy annyit mér­nek-e, mint a kért gyümölcs valós súlya.

A tapasztalatuk azt mutatta, sok árus kevesebb gyümölcsöt ad, mint amennyiért fizetünk. 5-6 dekát is elmérnek, ami elég kevés ahhoz, hogy utómérés nélkül kiderüljön, viszont elég sok ahhoz, hogy a nap végére szép kis mellékest keressenek meg vele. A lap munkatársai ötféle gyümölcsöt vettek, 123 forintot "nyeltek be" a kofák. Ötből három árus adott kevesebb gyümölcsöt a pénzért.

 

Címkék:
vásárlás, átverés, piac, piacozás,