Ezért rohanták meg a magyar háziasszonyok a boltokat

Pénzcentrum2014. augusztus 28. 05:51

Szeptembertől nem lehet majd gyártani, forgalomba hozni és importálni 1600 wattnál nagyobb teljesítményű porszívókat. A boltokban azonban még sokáig találkozhatunk az erősebb gépekkel.

Alig pár napja maradt azoknak, akik igazán erős porszívót szeretnének venni, szeptembertől ugyanis az EU korlátozza az értékesíthető gépek teljesítményét - terjed a "rémhír"a magyar sajtóban és a közösségi oldalakon. Ez azonban így nem teljesen igaz.

Bár kétségtelen, hogy az Európai Unió friss szabályozása szerint szeptember 1-jétől nem lehet majd gyártani, forgalomba hozni és importálni 1600 wattnál nagyobb teljesítményű porszívókat, ez ugyanakkor:

NEM JELENTI AZT, HOGY SZEPTEMBERTŐL LE KELL VENNI A MAGYAR BOLTOK POLCAIRÓL AZ 1600 WATTNÁL NAGYOBB TELJESÍTMÉNYŰ KÉSZÜLÉKEKET!

A korábban forgalomba hozott, és megrendelésre leszállított termékeket ugyanis még a határidő után is értékesíthetik a kiskereskedők. Ráadásul az is előfordulhatott - hasonlóan a hagyományos villanykörtékhez, amelyeket az Ecodesign direktíva szerint már 2008 óta nem lehet forgalomba hozni az uniós országokban -, hogy a kiskereskedők, készülve a csillapíthatatlan fogyasztói igényekre nagyobb készletet is felhalmoztak a termékből.

Előbb-utóbb ugyan kikopnak majd az erősebb típusok, de egyelőre nem kell még hiányra számítani.
Sokan azt hiszik, hogy a jövőben nem lehet majd nagyobb teljesítményű készüléket kapni. Természetesen - hasonlóan a korábban eldöntött és bevezetett energiatakarékos izzókhoz - minden kereskedő értékesítheti a készleteit - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Szánthó Balázs, a Media Markt koncepció menedzsere.
Az Európai Unió környezetvédelmi programja részeként korlátozza a porszívók teljesítményét. Az energiahatékonysági direktíva célja az üvegház hatású gázok kibocsátásának korlátozása.

Megrohanták a vásárlók a magyar boltokat!?

Szánthó Balázs szerint egyébként az uniós döntésről szóló hírek megtették a hatásukat, a műszaki-üzletlánc boltjaiban ugyanis hatalmas az érdeklődés a porszívók iránt.

A Media Markt elegendő mennyiségben rendelkezik porszívókkal, így minden vásárlói igényt ki tudunk elégíteni. Cégünk igazodik az új energia besorolás rendszeréhez és minden felületen igyekszünk alaposan tájékoztatni vásárlóinkat - tette hozzá a koncepció menedzser.

A Praktiker ugyanakkor nem tapasztalt megnövekedett vásárlói érdeklődést a nagyobb teljesítményű porszívók iránt. Mint mondják, forgalmuk jelentős részét egyébként is az 1,4-1,6 kw-os kategóriában bonyolították az 1998-as piacra lépésük óta. Hozzátették:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A Praktiker sem akciót, sem kiárusítást nem tervez az új EU-rendelkezés kapcsán, a törvényeket betartva vezeti ki a kategóriát a polcokról.

Egy tavalyi kutatás szerint egyébként egy új porszívó vásárlásánál a szívóerő a fő szempont, amely gyakorta összefügg a teljesítménnyel. A felmérésben megkérdezettek 30 százaléka a szívóerő, 16 százaléka az energiafelhasználás, 15 százaléka pedig a minőség és tartósság szempontjait mérlegelve választ új készüléket. Erre az eredményre jutott nemrég a brit Which? független fogyasztóvédelmi magazin is. Tesztjük megállapította, hogy rengeteg olyan nagyteljesítményű gép van jelenleg még a piacon, amely igazán jó vételnek számít - próbavásárlásukban 7 porszívóból 5 volt 1600 Wattnál nagyobb teljesítményű.

Címkék:
vásárlás, európai unió, termékvisszahívás, porszívó,