Tényleg erre költötte nyereményét a lottómilliárdos?

Pénzcentrum2014. július 19. 07:05

Dúl a lottóláz Magyarországon; a 29. játékhéten már 2 milliárd 40 millió forint keresi gazdáját az Ötöslottón. Ahogy az halmozódás idején lenni szokott, egyre többen térnek be egy-egy lottózóba, és természetesen egyre többen játszanak el a gondolattal, mire is költenék a főnyereményt.

A Péncentrum.hu ezúttal is élőben közvetítette a sorsolást!
A Pénzcentrum.hu a 29. játékhéten is élőben közvetítette az Ötöslottó sorsolását. Egy szerencsés nyertes eltalálta mind az öt nyerőszámot, így valaki ma este 2,4 milliárd forinttal lett gazdagabb. Lehet, hogy Te voltál? KATTINTS a nyertes számokért!

Látványosan fokozódik a lottóláz Magyarországon, ami nem is csoda, hiszen az Ötöslottón ezen a játékhéten a várható főnyeremény összege átlépte a 2 milliárd forintot. A gigászi főnyeremény természetesen a hazai szerencsevadászok fantáziáját is megmozgatja, egyre többen játszanak el a gondolattal, mire is költenék a jackpotot. Elsőre talán mindenkinek az ingatlan, föld körüli utazás és egy luxusautó jutna eszébe, de sokan vannak, akik inkább jótékonykodnának vagy befektetnék a nyereményt.

Mivel a nyertesek kiléte hazánkban nem ismert - aki nyilvánosság elé állt, később megbánta -, így csak találgatni tudunk, valójában mire is költöttek nyereményükből a szerencsések. Támpontot itthon csak az ún. anonim nagynyertes kérdőív adhat. 2013-ban például több mint 3 milliárd forinttal gazdagodott egy honfitársunk. Ő a nyeremény átvételekor úgy nyilatkozott, hogy csak szükség szerint tervezi, hogy családtagjainak ad majd a hatalmas nyereményből, először jótékony célra fordít, illetve gondolkozik továbbképzésen, önfejlesztésen is. Idén márciusban szintén 3 milliárd ütötte egy szerencsés játékos markát. Az anonim kérdőívet ő is kitöltötte, amely szerint családtagjainak is tervezett adni a nyereményből, miután pénzügyi befektető segítségét kérte.

Nem mindenhol titok, mire költik a pénzt

Más a helyzet azonban a tengerentúlon. Az ottani szabályozás szerint a nyerteseknek ugyanis vállalniuk kell a nyilvánosságot, így nyereményük sorsa is nyomon követhető. A kanadai Robert Erb 2012-ben például 25 millió dolláros (~5,75 milliárd forintot) nyereményéből 8 millió dollárt (~1,8 milliárd forintot) fordított jótékony célra. Többek között autókat vett rászorulóknak, szegények fogászati kezelését támogatta, de százmilliókat adott a marihuána legalizálásáért küzdő szervezeteknek is. Adakozó nyertesekből egyébként széles a skála: John Kutey, aki hetedmagával ütötte meg a Mega Millions 319 millió dolláros (~73,4 milliárd forint) főnyereményét például 40 milliós aquaparkot építtetett szülővárosában; míg a kanadai Tom Crist 40 millió dolláros (9,2 milliárd forint) nyereményét az utolsó fillérig a rákkutatásra ajánlotta fel, mivel 33 évnyi házasság után ebben a betegségben hunyt el felesége.

A nyereményeket azonban többnyire nem jótékony célra szánják. Jól mutatja ezt a Camelot és az Oxford Economics felmérése, amelyben az angol lottó elmúlt 18 évének közel 3000 nyertese segítségével állapították meg, mire költenek a leggyakrabban a nyereményükből. Kiderült, hogy a nyertesek az első pár hónapban valójában csak (a nyereményükhöz képest) filléres dolgokra költenek: például új mosógépre, ülőgarnitúrára, elektromos kapura vagy egy új melegítőre. Az ingatlanirodákat és autószalonokat pedig az első időben még kerülik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A felmérés szerint a brit lottónyertesek:

  • 10 százaléka bárpultra;
  • 16 százaléka otthoni edző/fitness teremre, táplálkozási szakértőre és magánedzőre;
  • 17 százaléka biliárd és/vagy snooker asztalra;
  • 20 százaléka új kutyára;
  • 20 százaléka játékszobára (X-box, Playstation, stb.);
  • 25 százaléka új macskára;
  • 25 százaléka biztonságos nyílászárókra, kert/garázskapukra;
  • 28 százaléka új ruhatárra és nagyobb gardróbra;
  • 29 százaléka új fürdőszobára;
  • 82 százalékuk új ingatlanra (néha többre is) költött a nyereményéből.
survey service

 

 

Címkék:
vásárlás, lottó, Ötöslottó, szerencsejáték, jackpot, lottómilliárdos, rákkutatás,