Ezért kattant rá ennyi magyar a kaparós sorsjegyekre

Pénzcentrum2014. május 24. 08:08

"Zabálják" a kaparós sorsjegyeket a magyar szerencsevadászok; alig 3 év alatt megduplázódott az eladott mennyiség. A legtöbben a legolcsóbb, 200 forintos sorsjegyeket választják, de akadnak szép számmal, akik ezer forintot sem sajnálnak egyetlen kaparósra.

"Zabálják" a kaparós sorsjegyeket a magyar szerencsevadászok - derül ki a Szerencsejáték Zrt. lapunk számára küldött statisztikáiból. Míg 2011-ben is több mint 26,3 milliárd forintra rúgott a társaság sorsjegyekből származó árbevétele, addig 2012-ben 33 százalékkal, tavaly pedig további 36 százalékkal növekedett ez a mutató. A növekvő árbevétel természetesen a tiszta játékbevételre is jó hatással van; ezen időszak alatt közel megduplázódott a kifizetett nyeremények után a társaság kasszájában realizálódó eredmény.

Bár a jelentős növekedés természetesen számos dologgal magyarázható, azonban legnagyobb hatást rá vélhetően a nyerőgépek betiltása gyakorolt. Mint ismert, a hazai szerencsejáték piacon a törvényhozó szabadon eldöntheti, milyen mértékben teszi lehetővé a piaci szereplők szerepvállalását, és hogy azt állami monopóliumban tartja-e. Ezzel összhangban a jogalkotó a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény 2012 október 10-étől hatályos egyes módosításaival betiltotta a pénznyerő automaták működtetését.

Addiktológusok szerint azonban a szerváltás fogalma nemcsak a drogfüggőknél, hanem a szerencsejáték-fogyasztóknál is jelen van; főként, ha egy adott terméket kivonnak a forgalomból. Ilyenkor a fogyasztó az egyik "függőséget" egy másikra cseréli. Így a hangsúly vélhetően áttevődött a nyerő-automatákról a sportfogadásra, a kaszinókra, az interneten elérhető különféle játékokra, vagy például a kaparós sorsjegyekre, amit a statisztikai adatok is igazolnak. A szerváltás jelensége egyébként azt jelzi, hogy a háttérben álló "függőség" érintetlen maradt, noha a tünetei változtak.

Egyébként a Szerencsejáték Zrt. 2010-ben publikált tanulmánya szerint Magyarországon a felnőtt lakosság körülbelül 1,2 százalékáról lehet azt mondani, hogy szerencsejáték-függő, azaz beteg. Mérsékelten veszélyeztetettnek 3,8 százalék tekinthető, míg 5,7 százaléknyi alacsony rizikójú szerencsejátékosnak. E szerint hazánkban mintegy százezer ember játékfüggő. Természetesen nem csak az orvosi esetekre vonatkozik, hogy egy játékról - annak megszűnésével - áttérnek egy másikra, érdemes azonban mindenkinek tisztában lenni a függőség intő jeleivel.

Friss! Az Ötöslottó nyerőszámai a 21. héten
A Pénzcentrum.hu ezúttal is élőben közvetítette az Ötöslottó sorsolását. A 21. hét nyerőszámai emelkedő számsorrendben a következőek:
30; 55; 59; 71; 80

Ha szeretnéd tudni, hogy volt-e telitalálat, és hogy elvitte-e valaki a több mint egymilliárd forintos főnyereményt, KATTINTS IDE!

Intő jelek! Ha az alábbi felsorolásból néhány igaz rád is, gondold át a szerencsejátékhoz való viszonyod, és változtass!

  • A játékok gyakran lekötik a figyelmem
  • Nőnek a játékra fordított kiadásaim
  • Bár erőfeszítéseket teszek a kiadások csökkentésére, mégis egyre többet játszom
  • Feszültséget érzek, ha nem játszhatok annyit, amennyit szeretnék
  • Azért játszom, hogy elfeledjem a problémáimat
  • Újra és újra játszom, hogy visszanyerjem a játékban elveszített pénzem
  • Hazudozom a tartozásaimról és arról is, mennyit játszom
  • Kölcsönöket kérek, illetve veszek fel, hogy azokból fedezzem a játékadósságokat
  • Lopok, vagy csalok azért, hogy pénzt szerezzek a játékra
  • Kockára teszem az állásom és a családom, hogy játszhassak
  • Szemrehányásokat kapok a családtagoktól, barátoktól a túlzott játék miatt

A játékszenvedély a következő súlyos, gyakran pénzügyi következményekkel járhat:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • pénzzavar, majd egyre nagyobb mértékű eladósodás
  • munkahely, lakás elvesztése
  • családi és párkapcsolati problémák
  • konfliktusok a közvetlen környezetünkben lévő emberekkel: barátokkal, ismerősökkel
  • a hobbi és az érdeklődés feladása
  • magányosság, izoláció
  • az életöröm megszűnése, depresszió kialakulása
  • bűntettek elkövetése (lopás, csalás, sikkasztás, hogy az elvesztett pénzt pótoljuk)

Black Jack, Buksza és a többiek

Az eladott darabszám szerint egyébként a legkedveltebbek a legolcsóbb, sorrendben a 200 forintos, illetve 300 forintos sorsjegyek Magyarországon. A néhány száz forintos nyerőlapokat azonban a legdrágább, ezer forintos kaparósok követik, míg a legkevesebbet az 500-as szerencsekártyákból adnak el. A Szerencsejáték Zrt. közlése szerint a magyarok kedvenc kaparósa címet az egyik legrégebbi és legolcsóbb termék, a Black Jack, valamint a legdrágább, a Buksza viseli.

Mellettük nagy népszerűségnek örvend jelenleg a négy lottótársaság együttműködésével készült Nyerő négyes, és általában meglepően jól teljesítenek a szezonális/tematikus sorsjegyek is. Amellett, hogy a kaparós sorjegyek kedvelt jellemzője, hogy a nyeremények rögtön a kaparás végeztével megismerhetők, illetve át is vehetők, egyre többen adják ajándékba is a szerencsehozó lapokat, lemondva ezzel a kaparás izgalmáról. Érdekesség például, hogy sokan esküvői ajándékként visznek sorsjegyet, de előfordul az is, hogy kifejezetten ezt kéri az ifjú pár.

 

Címkék:
vásárlás, játékfüggő, kaparós sorsjegy, sorsjegy, szerencsejáték függőség, szerencsejáték ötöslottó nyerőszámai,