Meglepő adatok: egyre több magyar filmet nézünk

Világgazdaság2014. április 29. 09:31

Már két magyar film nézettsége is átlépte a 100 ezres nézettségi küszöböt. Az állami támogatás összegét azonban még így is nehezen érik el a bevételek - írja a Világgazdaság.

A Magyar Nemzeti Filmalap által is támogatott filmek közül az április 25-i adatok szerint eddig a tavaly decemberben bemutatott Coming out című alkotás vonzotta a legtöbb nézőt. A 142 ezer néző az elmúlt évek rekordjának számít, de a február közepétől vetített Megdönteni Hajnal Tímeát nézettsége is átlépte már a 100 ezres küszöböt. A művészfilm kategóriába tartozó, bő egy hónapja bemutatott Viharsarok pedig eddig négyezer nézőt érdekelt.

Sok év csökkenés után tavaly újra nőtt a hazai mozik látogatottsága, ennek, valamint a drágább jegyeknek köszönhetően pedig az iparág is több bevételt könyvelhetett el. A becslések szerint tavaly 9,9 millió fizető nézője volt a hazai filmszínházaknak, összesen mintegy 13,2 milliárd forint maradt a jegypénztáraknál. 2012-ben csak 9,4 millió néző volt, ami 11,9 milliárd forintot eredményezett. 2011-ben a multiplex mozik látogatottsága visszaesett, míg az artmozik nézőszáma némileg nőtt.

Címkék:
vásárlás, mozi, magyarország, nézettségi adatok, coming out,