Tényleg ezt esszük sonka helyett? Így ismerheted fel a gagyit

Pénzcentrum2014. április 17. 05:31

Már csak pár nap húsvétig, itt az ideje a nagybevásárlásnak. Sokféle hústermék fut sonka néven, ezért érdemes odafigyelni a kiválasztás során. A Pénzcentrum.hu most megmutatja, milyen módszerrel kell sonkát választani, ha nem akarjuk, hogy átverjenek minket, és több pénzt fizessünk a portékáért, mint amennyit valójában ér.

Húsvéti sonkának sokféle hústerméket nevezhetünk, bár gyakran egyféle sonkával - a kötözöttel - azonosítjuk. Pedig számos eljárással és alapanyagból készülhetnek az ünnepi asztalra kerülő finomságok. Sertéskarajból, -combból, tarjából, lapockából vagy csülökből is készülhet, manapság a pulykaváltozat is igen kelendő. Lehet csontos, vagy éppen csont nélküli, illetve bőrős, vagy anélküli. Az árakban is óriási különbségek vannak ehhez mérten: az alapanyag és az érlelés, füstölés időtartama befolyásolja azokat. Így 800 forinttól felfelé bármilyen sonkát találhatunk, és akár 10-20 ezer forintot is elkölthetünk húsárura.

KATTINTS! Gyomorforgató videó: undorító húsvéti sonkákat foglaltak le

Ahhoz, hogy jól válasszunk sonkát, először is érdemes tisztában lennünk azzal, mit takar egy-egy címke. Mert ha tudjuk, milyen eljárással készült egy sonka, nagyjából utána számolhatunk, az előállítási költségek benne lehetnek-e az árban. Minél hosszabb időt vesz igénybe a pácolás, a füstölés, annál drágábbnak kell lennie az adott sonkának. Ha mégis olcsó, ott trükköt szimatolhatunk. Emellett már csak azért is érdemes a címkére figyelni, mert sokszor kiderülhet, hogy a kezünkben tartott sonkának például mindössze 50 százalékos a hústartalma.

Ezek a legismertebb sokatípusok (a Hússzövetség szerint):

  • Parasztsonka: csontos, bőrös comb vagy lapocka szárazon pácolva (azaz sóval vagy nátrium-nitráttal bedörzsölik), majd hat fokon hetekig érlelik és hideg füsttel napokon keresztül füstölik. 6 hónapig tartható el. Kilója 2000 forintról indul, de lehet 5500 forint per kilóért is kapni, ami egy 8-9 kilogrammos sonkadarabnál elég húzós árat jelent.

  • Hagyományosan érlelt nyers sonka: bőrös vagy anélküli, felsál, dió, lapocka, tarja vagy karaj szárazon pácolva, hetekig érlelve és órákig füstölve. Egy hónapig tartható el. Kilója 1700 forint körülről indul.

  • Gyorspácolt nyers sonka: Konyhasót és nitritet tartalmazó páclét fecskendeznek a húsba, több napig fedőpácban érlelik, majd hideg vagy meleg füsttel több napon keresztül füstölik. Egy hónap a szavatossági ideje. 1000 per kiló árérért forint már beszerezhető.

  • Gyorspácolt főtt sonka: Konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclevet fecskendeznek a húsba, ezt egy-két napig érlelik, több órán keresztül füstölik, vákuum csomagolják, és 72 fokon főzik. Egy hónapig áll el. 800-900 forint per kilótól már lehet kapni.

Figyeljünk! Változik a boltok nyitva tartása Magyarországon - KATTINTS!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha lehetőségünk van közelebbről is megfigyelni a kiszemelt sonkát (azaz nem hentestől vásároljuk és üvegfalon keresztül szemléljük), nyomkodjuk meg a csomagoláson keresztül. Jó minőségű sonkának nem igazán szabad levet engednie. Ha könnyen össze tudjuk nyomni a kiválasztott terméket, az azt jelenti, túl sok páclévelkészült, gyorsan érlelt sonka, ha más lenne ráírva, meg ne vegyük. Általában a tovább érlelt, nem gyorspácolt sonkák keményebbek és szárazabbak, mint az olcsóbb, gyorsított eljárással készült társaik.


További jó tanácsok a választáshoz:

  • olyan gyártótól vásárolj, amit ismersz, és még nem csalódtál a termékeiben.
  • ne vásárolj olyan terméket, aminek a címkéjén nem szerepel a gyártó neve, a származási hely, telephely.
  • tartsd szem előtt, hogy a gyorsérlelt/pácolt sonkáknak biztos, hogy olcsóbbnak kell lenniük, mint a hetekig érlelt sonkának, vagy parasztsonkának.
  • gondosan ellenőrizd a szavatossági időt, nézd meg, nincsen-e átütve, módosítva.
  • alaposan böngészd át az összetevők listáját, mekkora a hústartalom, milyen húsból készült, hogyan érték el például a füstölt ízt.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékozatása szerint a hagyományos módon pácolt és hidegen füstölt termékekben csak nátrium-nitrát (E 251) vagy nátrium-nitrit (E 250) lehet. A nitrát bejut a húsba, és a készítménynek jellegzetes pácolt ízt ad, egyúttal meggátolja a hús elszíneződését, illetve a baktériumok elszaporodását és a toxintermelést. Jó tudni, hogy a sonkák esetén előírás van a sótartalomra (max. 7 százalék) és a szalonna vastagságára (2 centiméter). A füstölt-főtt áruféleségeknél, azaz a gyorspácolt, olcsóbb verzióknál pedig korlátozva van a páclé bevitele is (maximum 25 százalék).

Ha már megvettük a sonkát, és egy nyerset választottunk, azt lassú tűzön kell főzni, annyi órán át, ahány kilogrammos. Utána hűtőben kell tárolni, ha maradna az ünnepi vacsora után. A főtt, füstölt sonkakészítményeket szintén hűtőszekrényben kell tartani, és fogyasztás előtt nem kell megfőzni.

 

Címkék:
vásárlás, húsvét, sonka,