Na ezért rendel mindenki külföldről táblagépet

Pénzcentrum2014. március 10. 10:32

Alaposan visszavetheti a magyar tabletpiacot, hogy január óta a táblagépek után is fizetni kell az üres hordozói jogdíjat - írja a Népszabadság.

A szerzői jogvédő ilyen "különadóval" eddig is terhelte a memóriakártyákat, a mobiltelefonokat és a CD-lemezeket amiatt, mert ezekre az eszközökre jogdíjas anyagok (például zenék, filmek) kerülhetnek. A tabletek után csak január óta kell plusz pénzt fizetni, de a forgalmazók szerint a táblagépeket sújtó intézkedés máris érezteti hatását a piacon.

Az Artisjus és a többi szerzői jogkezelő ugyanakkor nem osztja ezt az álláspontot, szerintük az eddig megrendelt matricák - amelyek alapján a díjat megfizetik - darabszáma alapján nincs ok aggodalomra. Az üres hordozói jogdíj nem nagy összeg: egy alap-, nyolc gigabyte-os táblagép esetében 2240 forint. De ez az összeg azért mondható magasnak, mert egy 20-25 ezer forintos tabletnél nyolc-tíz százalékos drágulást jelent. Ez pedig olyan mérték, amely esetében az árérzékeny vásárló már alternatív beszerzési forrás után néz.

Különösen, hogy Szlovákiában jóval alacsonyabb ez a jogdíj, valamint az ottani webshopok hét százalékkal alacsonyabb áfát alkalmaznak, így ugyanaz a gép a szlovák internetes kereskedőknél akár 3000 forinttal is kevesebbe kerülhet.

Címkék:
vásárlás, webshop, tablet, táblagép, szlovák,