Érik a bébiétel-botrány: a Tesco polcairól is levették a termékeket

Pénzcentrum2014. március 4. 19:24

Az Ovko almás-áfonyás bébiétel határértéken felül tartalmazhat növényvédőszer-maradékot - derült ki abból a 11 mintás tesztből, amelyet a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) együttműködve végzett el.

Az Index szerint a szennyezett bébiételt a Tudatos Vásárlók Egyesülete a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal együttműködve a Tesco egyik budapesti boltjában vásárolta. A NÉBIH írásbeli tájékoztatása szerint az érintett terméket a Tesco valamint a forgalmazó minden érintett kereskedelmi partnertől visszahívta. Az Ovko termékeit nem először kell leszedni a polcokról. 2010 tavaszán egy Tescóban vásárolt almás-málnás bébidesszertben találtak határérték felett kaptánt.

A szlovák Novofruct által gyártott Ovko almás-áfonyás, 5 hónapos kortól ajánlott bébidesszertben, amelyet az Import Trade Hungary Kft. forgalmaz, egy növényvédőszer hatóanyagot, az etofenproxot mutattak ki határérték felett. Emellett egy másik anyagot, 1,2,3,6 - tetrahidroftálimidet mutattak ki közel a határértéken túl, ami hivatalosan még beleesik a mérési bizonytalansági tartományba. A növényvédőszer-maradványok károsíthatják csecsemők szervezetét, ezért a hatályos jogszabályok a számukra gyártott bébiételekre és feldolgozott gabonaalapú élelmiszerekre alacsony határértéket állapítanak meg (nem tartalmazhatnak 0,01 mg/kg-t meghaladó mennyiséget).

A cég szerint direkt lejárató kampány indult a termékük ellen. Szerintük a cikk egy jegyzőkönyv alapján készült, ami 50 százalékos mérési bizonytalanságot tartalmaz, és ezt maga a jegyzőkönyv is kiemeli. Az Ovko szerint nem történt meg az ellenminta vétel, ami a bizonyíthatóság egyik alap követelménye, valamint egy folyamatban lévő vizsgálatról szivárogtak ki a Nébihtől információk, amikor még az ügyben semmiféle elmarasztaló határozat nem született.

Címkék:
vásárlás, Tesco, élelmiszer,