Kiderült: ennyire veszélyes játék az Ötöslottó

Pénzcentrum2014. március 1. 08:01

A 9. játékhéten 2 milliárd 707 millió forint keresi gazdáját az Ötöslottón. A hatalmas főnyeremény a legtöbb magyart lázba hozza. Sokan azonban nem tudják, mennyire kockázatos játék az Ötöslottó. Ezúttal ennek járt utána a Pénzcentrum.hu.

Mutatjuk a számokat!
A Pénzcentrum.hu a 9. játékhéten is élőben közvetíti a sorsolást. Várhatóan 19.25-re az is kiderül, elvitte-e valaki a 2 milliárd 707 millió forintos főnyereményt.

KATTINTS IDE, ÉS NÉZD MEG A 9. HETI NYERŐSZÁMOKAT!Az is kiderül, elvitte- e valaki a hatalmas nyereményt!

Immár 23 hete halmozódik az Ötöslottó főnyereménye, ezen a játékhéten már 2 milliárd 707 millió forintot ér a telitalálat. Mivel a hatalmas jackpot miatt egyre többen játszanak, nem árt hangsúlyozni a játék esetleges kockázatait is. Kutatások szerint ugyanis hazánkban mintegy százezer ember játékfüggő. Mivel múlt heti cikkünkben csak érintőlegesen foglalkoztunk a témával, ezúttal mélyebben is utánajártunk, mennyire veszélyes játék az Ötöslottó.

A szerencsejátékokat egy nemzetközileg széles körben elismert és alkalmazott szoftver, az ún. GAM-GaRD minősíti - tájékoztatta lapunkat a Szerencsejáték Zrt. A rendszert a Nemzetközi Felelős Játékszervezési Szövetség (International Responsible Gaming Organisation, IRGO) fejlesztette egy pszichológusokból és kutatókból álló nemzetközi szakmai csoport irányításával. Segítségével megítélhető, hogy a vizsgált játék mekkora kockázatot jelent a társadalom ún. "sebezhető csoportjai" számára, vagyis hozzájárulhat-e a játékszenvedély kialakulásához, és ha igen mennyire.

Sebezhető játékosoknak azokat a felnőtteket nevezzük, akik "biológiai, pszichológiai vagy emocionális fogékonysággal rendelkeznek" arra, hogy túlzásba vigyék a játékot, vagy azokat a játékosokat, akiknek számára egyéni körülményeik jelenthetnek magasabb kockázatot a szerencsejáték-függőség kialakulásának szempontjából.

A szoftver tíz olyan tulajdonság mentén vizsgálja az egyes játékokat, amelyek - a nemzetközi kutatási eredmények alapján bizonyítottan - a leginkább veszélyeztetik a sebezhető játékosokat:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • 1. Eseménygyakoriság: Az az átlagos időtartam, amíg a játékos megvásárolja a játékot, megtudja annak eredményét és megvásárolja az újabb játékot. (Például egy heti lottójátéknál a vásárlástól számítva néhány napot kell várnia a játékosnak ahhoz, hogy megtudja a játék eredményét, míg egy pénznyerő automata játék esetében másodpercek alatt megtudható az eredmény, és a játékos már játszhatja is az újabb játékot.)
  • 2. Több játék/többszörös tét lehetősége: Annak a lehetősége, hogy ugyanabban az időben több játékkal vagy többszörös téttel játsszon a játékos.
  • 3. Változó vagy rögzített tétösszeg mértéke: Azt jelöli, hogy a játékos számára előre meghatározott-e a tét mértéke. (Míg például egy lottó játéknak rögzített az ára, sportfogadás esetén a játékos választhat, mennyit tesz meg.)
  • 4. Nyeremény-visszafizetési arány: Azt az átlagos százalékértéket mutatja meg, amelyet a játék árbevételéből a játékosok visszakapnak akkor, ha nyernek.
  • 5. Főnyeremény mértéke: Az a legnagyobb nyeremény, amelyet a játékos megnyerhet a játékkal.
  • 6. Nyerés közeli élmények: Olyan helyzetek, amelyekben a játékosnak az az érzése, hogy majdnem nyert a játékkal.
  • 7. A játék folytonossága: Megmutatja, hogy a játék folyamatosan játszható-e vagy szünetekkel megszakított. (Például pénznyerő automaták esetén a játék megszakítás nélkül, folyamatosan, egyik a másik után játszható.)
  • 8. Elérhetőség: A játék elérésének a könnyedségét vizsgálja. (Az interneten játszható játékokat könnyebb elérni, mint azokat, amelyek csak üzletben kaphatók. Sorsjegy esetén például el kell menni a legközelebbi értékesítőhelyre, csak ott lehet megvenni.)
  • 9. Fizetőeszköz könnyedsége: A fizetőeszközök típusait vizsgálja, amelyekkel megvásárolható a játék, és ezen fizetőeszközökkel való fizetés könnyedségét. (Hitelkártyával történő fizetés esetén a pénz pszichológiai értéke csökken, mivel fizikailag nem jelenik meg.)
  • 10. Kontroll elemek illúziója: Azok a tulajdonságok, amelyek azt sejtetik a játékossal, hogy kontrollal rendelkezik a játék kimenetelére vonatkozóan (pl.: nyomógomb, megállító berendezés).

A vizsgálat során a játékok minden fenti ismérv szerint kapnak egy pontszámot (egy skála alapján objektíven lehet osztályozni), a kapott pontszámok összege szerint pedig három kategóriába lehet őket sorolni: 20 pont alatt alacsony kockázatúak, ezek zöld jelzést kapnak, 20 és 30 pont között közepes kockázatúak, ők a sárgák és 30 pont felett magas kockázatúak, vagyis pirosak. E szerint a Szerencsejáték Zrt. által forgalmazott játékok az alábbi minősítést kapták:

Érdemes megjegyezni, hogy a sorsjegyek azért nem szerepelnek a grafikonon, mert ezeket egyenként vizsgálják, de 21 és 23 közötti értéket képviselnek. A Tippmixpro esetében szintén több verziót lehet nézni. Ha például az élő fogadást vizsgáljuk (ami a legkockázatosabb), akkor a szoftver 27,5-es összértéket ad, ez még mindig egy közepesen kockázatos minősítés.

 

Címkék:
vásárlás, lottó, Ötöslottó, szerencsejáték, sorsolás, játékfüggő,