Hátrányban a magyar webshopok

Pénzcentrum2014. február 4. 10:02

A külföldi elektronikus cikkeket ajánló webáruházak áfa-elkerülése okoz egyre nagyobb gondot a hazai kereskedőknek - írja a Magyar Nemzet keddi számában.

A külföldön, elsősorban Szlovákiában, bejegyzett elektronikus kereskedők kihasználják a két ország között megjelenő forgalmi adó különbséget, igaz ezek az áruházak magyar nyelven üzemelnek, és elsősorban Magyarország a célország esetükben.

A szabályozás szerint 35 ezer euró felett ugyanis a célország áfakulcsát kell használnia a kereskedőnek. A trükköző cégek ezt úgy játsszák ki, hogy amikor az árbevétel eléri az összeget, megszűntetik a webáruházat és új felületet hoznak létre. Így újra kezdődik a limit számítása, és ezzel versenyelőnyhöz jutnak a Magyarországon bejegyzett cégekkel szemben.

Ez nem csak a hazai kereskedőkkel szemben tisztességtelen, hanem a fogyasztók garancia-, és visszaváltási lehetőségeit is korlátozza. Emiatt jött létre a közelmúltban több áruház-összehasonlító honlap, amik segítenek kiválasztani a nekünk leginkább megfelelő kereskedelmi felületet.

Címkék:
webshop, áfa, webáruház,