Csúszik a 4-es metró átadása? Mikor kezdődik a 3-as felújítása?

Pénzcentrum2014. január 21. 09:32

Várhatóan két forgatókönyv kerül szerdán a kormány elé a 3-as metró tervezett uniós támogatású felújításáról: a vonal százmilliárdos beruházásánál dönteni kell arról, hogy 90 milliárdért új szerelvényeket szerezzenek be szintén EU-forrásból, vagy a régi kocsikat újítsák fel 60 milliárdos hitelből - fejtette ki a Magyar Nemzetben Tarlós István.

A főpolgármester szerint a legfőbb kérdés az, hogy az idén kezdődő uniós fejlesztési ciklusban az elsők között indíthatják-e a 3-as metró halaszthatatlanná vált rekonstrukcióját.

A 100 milliárd forint a jelenleg Kőbánya-Kispest és Újpest városközpont között közlekedő metróvonal teljes megújítására elegendő. Ez tartalmazza az alagút, a sínpálya, a berendezések, a megállók rekonstrukcióját, és a szakasz meghosszabbítását Káposztásmegyerig.

Ezzel párhuzamosan kell határozni a járműbeszerzésről. A dilemma, hogy új szerelvények esetén szintén az Európai Unió lehívható forrásaiból finanszírozzák-e a beszerzést, vagy az egykori szovjet gyártmány felújítására a kormány engedélyezi-e hitel felvételét a fővárosi önkormányzatnak. A fővárosnak minderre nincs forrása, s ezért szerepel ez kiemelt kérdésként - mondta a főpolgármester.

Mivel a 3-as metró járműveit orosz cég gyártotta, természetes, hogy érdeklődnek egy felújítási vagy gyártási megbízás iránt - szögezte le a lap kérdésére a főpolgármester.

Csúszik a 4-es metró?

A Népszabadság arról számol be, hogy még mindig nem kezdődött el a hatósági sötétüzemi teszt a 4-es metrón, holott a főpolgármester márciusra ígérte az új vonal átadóünnepségét. A ceremónia viszont csak az ideiglenes használatbavételi engedély birtokában tartható meg. Az engedély kiadásához pedig legalább két hónapnyi, teljesen hibamentes futást kell produkálniuk a szerelvényeknek és a rendszernek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hatósági sötétüzem alatt az általuk igazoltak teljesülésének vizsgálata történik meg. A teszt sikeres lezárása után a hatóság 15 napon belül köteles elbírálni az engedélykérelmet. A kiadott engedély egyébként csak ideiglenes lesz, a véglegeset az egyéves utasforgalmi teszt teljesítése után adják ki. Ezt követően vezethető be az automata, vezető nélküli üzemmód.

A március végi határidő tehát csak akkor tartható, ha innentől kezdve minden tervszerűen zajlik. Erre az eddigi tesztüzem eredményeinek ismeretében kevés a remény - írja a lap.

Címkék:
utazás, metró, Budapest, tarlós, 4-es metró, ceremónia,