Ellenőrzik az aluljárók illegális árusait Budapesten

MTI2013. október 15. 13:05

Keddtől folyamatos, átfogó ellenőrzéseket hajtanak végre a fővárosban a közterület-felügyelők, akik a közterületen engedély nélkül árusítókkal szemben mostantól ismét kiszabhatnak helyszíni bírságot, szabálysértési eljárást kezdeményezhetnek, az árut pedig el is kobozhatják.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: az akció során kiemelten ellenőrzik a frekventált területeket - például az Örs vezér terét vagy a Városligetet - és az aluljárókat.

Felidézték: korábban az önkormányzatok a szabálysértési törvény felhatalmazása alapján rendeletben határozhattak meg tiltott, közösségellenes magatartásokat, ezek közé tartozott az illegális árusítás is, közigazgatási eljárás keretében pedig az árut lefoglalhatták. Az Alkotmánybíróság azonban 2012. november 15-én hatályba lépett határozatával alkotmányellenesnek minősítette e felhatalmazást és az ez alapján meghozott önkormányzati rendeleteket.

A fővárosi rendészeti igazgatóság szerint "ez lehetetlen helyzetet teremtett a főváros életében, hiszen az engedély nélküli árusítással szemben a hatóságok, köztük a közterület-felügyelők nem tudtak hatékonyan fellépni". Emiatt egyre több illegális árus jelent meg a budapesti közterületeken, ami komoly gondot okozott a lakosság körében, és városüzemeltetési szempontból is problémát jelentett az utánuk maradó szemét eltávolítása miatti többletköltség - írták.

A szabálysértési törvény kedden hatályba lépett módosításával azonban bővülnek a közterület-felügyelők intézkedési lehetőségei a közterületen engedély nélkül árusítókkal szemben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"A cél az, hogy minél előbb visszaálljon a közterületi rend, a jogkövető állampolgárok és minden a fővárosba látogató nyugalma, Budapest tisztaságának megóvása és közterületeinek rendeltetésszerű használata érdekében" - fogalmazott a rendészeti igazgatóság.

A szabálysértési törvény módosítását szeptember 30-án szavazta meg az Országgyűlés. Ez alapján szabálysértésnek minősül, ha valaki jogosulatlanul árusít közterületen. A hajléktalanoknak tilos világörökségi területeken élniük. Ezen túlmenően a helyi önkormányzatok felhatalmazást kapnak arra, hogy a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében rendeletben jelöljék ki a közterület azon részeit, ahol jogellenes életvitelszerűen tartózkodni.

Címkék:
vásárlás,