Felpöröghetnek az okostelefonok és táblagépek a magyar mobilcégek szerint

Világgazdaság2013. április 9. 09:06

Az okostelefonok és táblagépek gyors térhódítása, a mobil adatforgalom ugrásszerű növekedése, a kisképernyős eszközök vállalati alkalmazásának további terjedése - többek között erre számítanak az idén a hazai mobilszolgáltatók. Bár a nagy hálózatfejlesztések zöme az elmúlt években már megvalósult, 2013-ban is milliárdokat költenek az infrastruktúrára a cégek - derül ki a Világgazdaság körképéből.

A múlt évben összesen 92,4 milliárd forintot fordított beruházásokra a Magyar Telekom, az idén pedig várhatóan 5 százalékkal nő majd ez az érték - közölték a lap érdeklődésére a társaságnál. Az előrejelzések szerint 2013-tól világszerte a 4G veszi át a főszerepet a mobilkommunikáció fejlődésében, az idei lehet az első év, amikor a negyedik generációs mobilszélessáv nagyobb tömegekhez is eljut majd.

Hasonló tendenciára számítanak a Telenornál is, így nem meglepő, hogy a vállalatnál az okostelefonokra és táblagépekre szabott tartalmak körének további bővítését tervezik. A cég az idén kiemelten foglalkozik a meglévő állomásai optimalizálásával, hogy minél több ügyfelük számára tegyék elérhetővé a mobil szélessávot.

A Vodafone egy éve fejezte be hálózatfejlesztési projektjét, amelynek során több mint 2600 bázisállomást modernizáltak, 2700 mikrohullámú összeköttetést cseréltek ki. Ezzel a beruházással a magyarországi lakosság több mint 95 százaléka számára vált elérhetővé a vállalat által kínált szélessávú mobilinternet.

Címkék:
mobilkommunikáció,