Szlovákiát már elérte a lóhúsbotrány

Pénzcentrum2013. február 22. 10:39

Már Szlovákiát is elérte a lóhúsbotrány. Az ellenőrök a bolognai szószban találtak lóhúst - adta hírül a Sme című lap nyomán az InfoRádió.

A lap szerint ugyanarról a bolognai mártásról van szó, amely korábban a csehországi Tescóban is kapható volt, és amelyben az ellenőrök lóhús-DNS-t találtak. A szlovák piacra az ételt Nowaco márkanév alatt a Bidvest Slovakia vállalat szállította. A cég kereskedelmi igazgatója, Petr Kadás szerint háromszáz csomag mártásuk van raktáron, 2200 csomagot pedig el is adtak belőle. A felvásárlók nem a nagy kereskedelmi láncok voltak, hanem elsősorban a kisebb, lakótelepi boltok.

A Bidvest azt állítja, hogy a terméket a Comigel nevű luxemburgi cégtől vásárolta, melyet korábban francia beszállítója, a Spanghero vállalat nevezett meg. A francia céget már a lóhúsbotrány kirobbanásának elején emlegette a nemzetközi sajtó. A Bidvest szerint még azelőtt leállították a gyanús termék eladását, hogy a cseh ellenőrök megtalálták a problémás árut. Olyan információkat kaptak ugyanis, hogy a probléma mögött a Spanghero áll, mely cég a Nowaco lasagnéjébe is szállított húst.

Óvatosságból a Lidl üzletlánc is bevont két terméket a polcokról. Tomás Bezák, a Lidl szóvivője szerint egyes külföldön értékesített termékekben a cég belső ellenőrzése lóhús jelenlétét igazolta. Az egyik termék a marhahúsgulyás, a másik szintén a bolognai mártás. Mivel a szlovákiai Lidl ugyanazoktól vásárol, csak más termékeket, megelőző jelleggel levette őket a polcokról, és az ellenőrzés eredményére vár.

Szakemberek szerint a lóhús ugyan nem veszélyes, de a fogyasztó megtévesztésének számít, ha az étel elkészítésénél felhasználják, és ezt nem jelölik meg a csomagoláson.

Címkék:
vásárlás, csalás,