Ezért emelkedhet még tovább a tojás ára

Pénzcentrum2012. szeptember 26. 08:33

A szigorodó szabályok miatt a termelők szerint elkerülhetetlen a tojás további drágulása - írja a Napi Gazdaság.

Az uniós előírásnak megfelelően 2012. július végén már nem volt hagyományos ketreces tartású tojótyúk az országban, az állatjóléti célú technológiaváltás azonban nem állt le. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint 385 telepen már végrehajtották az átállást, további 14 esetében pedig még zajlott az átalakítás. Többségüknél év végére befejeződhet a ketreccsere és megkezdődhet a telepítés is, legkésőbb jövő márciusra azonban valamennyi beruházás befejeződik. A tojásszövetség szerint ágazati szinten nagyjából 20-25 milliárd forint beruházást jelentett a technológiaváltás, csak januárban 182 telep kezdte meg a hagyományos technológia megszüntetését, a múlt év végén pedig 102 olyan telepet záratott be a Nébih, ahol nem tudták teljesíteni az előírásokat.

A tojástermelő cégek koncentrációja mellett az is megfigyelhető, hogy ahol befejezték az átállást, ott a beruházás mielőbbi megtérülésének érdekében a korábbinál nagyobb az újonnan telepített állomány és így az ország közelebb kerül az önellátáshoz is − mondta Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke. A 4,4 milliós januári tojótyúkállomány július végére a technológiaváltás miatt egyébként 3,8 milliósra csökkent. A Baromfi Terméktanács adatai szerint az elmúlt évhez képest ígéretesen alakul a jércekihelyezés: amíg tavaly egész évben 3,67 millió darabot állítottak termelésbe, addig idén csak az első hét hónapban már 2,5 milliót.

Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a takarmányárak alakulása, illetve az árualapot nyújtó "versenytárs országok" tojóállomány-alakulása hogyan befolyásolja jövőre a termelőkedvet, illetve a tojásárakat. A termelők szerint a szigorodó szabályok szerint elkerülhetetlen a drágulás.

Az első félévben ugyanis 21 forint volt egy tojás önköltsége, míg a termelői ár júliusban 18,79 forint, ami ugyan 20 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest, mégsem fedezi a költségeket. A tojás csomagolóhelyi átlagára 28 százalékkal nőtt 2011 júliusához képest, elérve a 25,12 forintot darabonként, míg a fogyasztói ára meghaladta a 48 forintot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék:
baromfi terméktanács,