Újabb élelmiszerbotrány: rágásnyomok és molyürülék

Pénzcentrum2012. május 9. 17:19

Rovarszennyeződés miatt emberi fogyasztásra alkalmatlan dióbelet és mérgező gyommagot tartalmazó rozslisztet vont ki a forgalomból az élelmiszer-ellenőrző hatóság.

Emberi fogyasztásra alkalmatlan dióbelet talált a Tolna Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatósága az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. dunaföldvári áruházában tartott minőség-ellenőrzéskor. A 200 g-os kiszerelésű, Happy Harvest néven árult bolgár dióbél állati kártevőkkel szennyezett: az ellenőrzött tételben rágásnyomokat, molyürüléket, nagyobb molyszövedéket találtak.

A hatóság a termék forgalmazását azonnali hatállyal megtiltotta és elrendelte a forgalomból történő kivonását, illetve kötelezte a vállalkozást a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívására. A forgalmazó április végi tájékoztatása alapján az eredetileg 2000 csomagból álló készletből 749 darabot, azaz körülbelül 150 kilogrammot tudott visszahívni.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal a BIO-Sztráda Kft. tiszapüspöki malomüzemében mérgező gyommagot, konkolyt tartalmazó teljes kiőrlésű rozslisztet talált. A hatóság ebben az esetben is azonnali hatállyal megtiltotta a termék forgalmazását és elrendelte a forgalomból történő kivonását, illetve kötelezte a vállalkozást a fogyasztókhoz eljutott termék visszahívására még április végén.

A BIO-Sztráda Kft. 51 mázsányi rozslisztet visszahívott: 39 mázsa rozslisztet már elkülönítve tárolnak a telephelyükön, 2 mázsa visszahívása még tart, a maradék 10 mázsát a malom már nem tudja visszahívni, azt partnerei már korábban felhasználták.

Címkék: