Nincs menekvés, kíméletlenül emelkednek az árak

Pénzcentrum2012. március 29. 10:38

Idén 5-6 százalékkal nőhetnek az átlagos fogyasztói árak - áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs jelentésében. A számottevő drágulás az év eleji adóemelésekre és költségsokkra vezethető vissza.

A Magyar Nemzeti Bank ma megjelent inflációs jelentése szerint az infláció az idei évben költségsokkok és adóintézkedések következtében számottevően az inflációs cél felett alakulhat. Az indirekt adóemelések közvetlen inflációs hatásainak kifutásával az árindex 2013 elején 3 százalékra süllyedhet. A hazai növekedési kilátásokat a lassuló nemzetközi környezet és a tartósan gyenge belső kereslet együttese alakítja. Az idei évben a gazdaság stagnálására, míg jövőre lassú növekedésre számíthatunk.

Az MNB prognózisa alapján a magas és továbbra is emelkedő nyersanyagárak, valamint az adóintézkedések számottevően, 5-6 százalék közötti szintre emelik a fogyasztóiár-indexet az idei évben. 2013-ban ugyanakkor az indirekt adóemelések hatásának kiesésével, illetve a nyersanyag-költségek növekedésének várható stabilizálódásával a gyenge keresleti környezet válhat meghatározóvá az infláció alakulásában. Az árindex gyorsan mérséklődhet, és a jövő év elején elérhetővé válik az inflációs cél.

 

 

Címkék: