Új mobiltechnológia debütált Magyarországon: 4G/LTE a Telekomnál (x)

Pénzcentrum2011. október 18. 04:31

A Magyar Telekom mobilhálózati modernizációja újabb mérföldkőhöz érkezett. A távközlési szolgáltató a 4G/LTE technológia kiterjesztett hálózati tesztelését kezdte el több száz ügyfele bevonásával Budapest jelenleg is már lefedett részein. A 4G/LTE alapú mobilinternet szolgáltatást 2012. január 1-jén indítja el a Magyar Telekom.

A Telekom tavaly májusban indította el nagyszabású hálózatmodernizációs projektjét, amely a vállalat 5,2 millió mobilügyfelére való tekintettel az ország legnagyobb lakossági elérésű mobilhálózat-fejlesztési programja. A modernizáció eredményeképpen jelenleg 380 helyen elérhetővé vált a szupergyors, 21 Mbps névleges letöltési sebességű HSPA+ alapú mobilinternet szolgáltatás a T-Mobile ügyfelei részére. A fejlesztés újabb lépcsőjeként pedig 80db 4G/LTE állomás teszthálózatba kapcsolását jelentette be a szolgáltató. A tervek szerint az intenzív fejlesztés eredményeképpen az év végére nagyjából megháromszorozódik a 4G/LTE állomások száma, 2012-ben Budapest egész területére kiterjesztik a lefedettséget, a későbbiekben pedig a fogyasztói igények határozzák majd meg a bővítés ütemét. A 4G/LTE technológián alapuló mobilinternet-szolgáltatást 2012. január 1-jén indítja el a T-Mobile.

Annak érdekében, hogy a kereskedelmi szolgáltatás egy alapos tesztidőszak eredményeinek feldolgozását és beépítését követően indulhasson el januárban, a Telekom a 4G/LTE mobiltechnológia kiterjesztett hálózati tesztelését indítja el több száz - lakossági, kkv és nagyvállalati - ügyfél bevonásával. Az új technológia valós körülmények közötti működésének tesztelésére elsősorban olyan Telekom ügyfelek kapnak meghívást, akiknek lakó-, illetve munkahelyén már elérhető a 4G/LTE képes hálózat. A következő generációs mobilhálózat jelenleg Budapest III., IV., V., VI. VII., XII. és XIII. kerületének bizonyos részein működik.

A 4G/LTE alapú mobilinternet szolgáltatás jövő januári indulásakor a díjcsomag-család új taggal bővül, a Net&Roll 4G elnevezésű ajánlattal, amellyel a jelenleginél jóval nagyobb sebesség* válik elérhetővé. A T-Mobile tovább növeli a csomagban foglalt adatmennyiséget azok számára, akik teljes mértékben szeretnék kihasználni az új 4G/LTE technológia nyújtotta lehetőségeket, például gyakran néznek HD minőségű videotartalmakat és szívesen játszanak online videojátékokat. Az új Net&Roll 4G díjcsomag 40 GB-nyi leforgalmazható adatmennyiséget tartalmaz 11990 Ft-os havidíjért. A mobilinternet-csomagokban foglalt adatforgalom a T-Mobile-nál szabadon felhasználható, lehet e-mailezni, böngészni, fájlokat letölteni vagy videókat nézni. A következő generációs mobilinternet használatához a Net&Roll 4G díjcsomag előfizetése mellett szükség van 4G/LTE technológia képes eszközre is. A szolgáltatás bevezetésekor a T-Mobile kínálatában már elérhetőek lesznek a következő generációs technológiát támogató eszközök.
Az üzleti előfizetők számára is elérhető lesz az LTE technológián alapuló szolgáltatás a BusinessNet mobilinternet portfólió keretében, a lakossági csomagok kereskedelmi indulásával egyidejűleg.

A 4G/LTE technológia legfontosabb, a felhasználók számára kézzelfogható előnye a nagy le- és feltöltési sebesség, valamint a lecsökkent késleltetési idő, aminek köszönhetően az online alkalmazások és játékok mobilhálózaton keresztüli használata még könnyebb, a nagy felbontású, akár HD minőségű videofilmek le- és feltöltése jelentősen gyorsabb, valamint több program is gond nélkül futtatható egyszerre, mindezek pedig látványos mértékben javítják az ügyfélélményt.

(x)

Címkék: