Drágul a mobilozás minden szolgáltatónál

Pénzcentrum2011. június 22. 09:02

Hosszú évek óta először drágultak a mobiltarifák Magyarországon - írja a Népszabadság. A különadót árazták be? Annak ellenére, hogy Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter megfogalmazta a közelmúltban: őrködni fognak, hogy a cégek ne háríthassák tovább a válságadót az állampolgárokra.

Az NMHH tájékoztatása szerint 2003 óta érvényben lévő szabályozó törvény szerint joga van minden szolgáltatónak egyoldalúan szerződést módosítania. Ezt legtöbbször a piaci körülmények megváltozására hivatkozva teszik. A megváltozott árakat nem kell jóváhagyatni a hatósággal, elég egy előzetes bejelentést tennie a szolgáltatóknak.

A Vodafone augusztus 19-től átfogó díjemelést hajt végre. Az áremelés az előfizetéses tarifák esetében átlagosan 7,4 százalék, a havi díjon felüli perc- és SMS-díjak pedig átlagosan 1 forinttal emelkednek. A T-Mobile május elsejei hatállyal emelt, de csak néhány (főleg a Médiamánia) díjcsomagban, emellett a feltöltőkártyás ügyfeleket érinti a változás. A Telenor követte a versenytársai példáját, méghozzá a legnépszerűbbnek számító "Perc" tarifacsomagok havi díját növelték.

A szolgáltatók panaszkodnak a fizetési morálra, a bevételek és a profitok egyre csökkennek az iparágban. Ez is oka lehetne egy áremelésnek, de a legtöbben a piaci körülményekkel indokolták azt. Senki nem említette okként a különadót, csak a Telekom hivatkozott a beruházási költségek emelkedésére.

 

Címkék: