Részlegesen leállt reggel a Vodafone hálózata

Pénzcentrum2010. április 23. 11:24

Az országnak csak egy részén vált nehézkessé a pénteki kora reggeli órákban a Vodafone szolgáltatása, ebbe a területbe azonban Budapest is beletartozott. Az okozott kár felmérése napokig eltart.

"Több olvasónk is jelezte, hogy péntek reggel akadozva működött a Vodafone szolgáltatása. Nehézkes volt telefonálni, sms-t küldeni, ahogy a mobilnetes adatszolgáltatás is haldoklott. A panaszok száma ugyan jóval kevesebb volt, mint a T-Mobile decemberi leállásakor, ám érezhetően nemcsak egy-egy városrészt érintett a leállás" - írja az Index mai cikke.

Már elhárították

A Vodafone kommunikációs igazgatója laptársunknak elmondta, hogy valóban volt egy kisebb üzemzavar a kora reggeli órákra, ám azt munkakezdésre már sikerült elhárítani.

Suba János szerint a hiba körülbelül két órán keresztül, reggel háromnegyed hattól háromnegyed nyolcig állt fent, és a Vodafone 1-es számú kapcsolóközpontjáig lehetett visszavezetni, ahol elromlott egy alkatrész. Ez a központ a Tatabánya, Dunaújváros, Kecskemét és Eger által határolt területet látja el, a részleges leállás tehát érintette Budapestet is, az ország többi részét azonban nem.

A meghibásodás ezen a területen sem volt általános: volt, aki tudott hívást kezdeményezni, volt, aki csak sokadik próbálkozásra, és persze akadt olyan is, aki az említett időszakban teljesen leszakadt a hálózatról. Az alkatrészprobléma a Vodafone előfizetőinek körülbelül 10-15 százalékát érintette.

Suba János szerint több napba telik, amíg a nagyon alapos vizsgálat pontosan kideríti a részleteket a meghibásodással kapcsolatban. Az adatgyűjtést azonban nehezíti, hogy az emberek többsége a probléma fennállása alatt aludt, vagy nem használta a készülékét, így viszonylag kevés a dokumentálható eset.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Félévente egy?

A hazai mobilozás történetében a legemlékezetesebb leállást a T-Mobile produkálta tavaly decemberben. A szolgáltatás az ország legtöbb területéről elérhetetlen volt közel egy napon keresztül: egy előre tervezett éjszakai munka során fellépő váratlan szoftverprobléma egészen délután fél négyig ellehetetlenítette a több millió előfizető egy részének az életét. Először a cég azzal próbálkozott, hogy a felhasználókat a telefon ki-, majd bekapcsolására kérte, a hálózati hibát azonban ez sem oldotta meg. A vállalat kárpótlásul ingyen tíz perc lebeszélhetőséget ajánlott fel a felhasználóknak.

A leállás egyik legismertebb momentuma azonban a webkettes térben zajlott: amikor a T-Mobile twitteren közölte, hogy "A hálózati problémával kapcsolatban lesz hivatalos tájékoztatás", a Vodafone retweetben az azóta már legendássá vált mondatot válaszolta: "Ok, csörögjetek ránk! ;)". A mobilcég egyéb csatornákon is támadott, a Google reklámrendszerén keresztül terjesztett hirdetés szövege a következő volt: "Válaszd a Vodafone-t. Velünk most is elérheted ismerőseid!".

Mivel a bevett csatornákon használt hivatalos, együtt érző, segítőkész kommunikációval szembement a Twitteren és Google-ön tapaszlatható stílus, a Vodafone eltávolította pozíciójából a kommunikációt végző személyt.

Címkék:
vodafone hálózati hiba,