Kiváló lesz az idei jégbor-termés!

Pénzcentrum2009. december 22. 16:58

Idén azonban nemzetközi mércével is jó évjárata lesz a magyar jégboroknak, ennek egyik oka, hogy a hideg jótékonyan hatott a tőkékre. Minőségben ezzel a terméssel a világ legnagyobb jégbortermelőivel is felvehetik a versenyt a magyarok.

Mi is az a jégbor?
A fagy hatására a szőlőben jégszilánkok alakulnak ki, amelyek a préseléskor a héjjal és a magokkal együtt távoznak, így mintegy félére csökkentve a must víztartalmát, és fajlagosan megduplázva az íz- és aromaanyagokat. A jégszőlő szüretére általában éjszaka, traktorlámpák fényénél kerül sor.

Az évente tízmillió palack bort forgalmazó Varga Pincészet közleménye szerint kockázatos üzlet a jégbor készítése ugyanis, általában csak minden második évben van legalább - 7 fokos fagy, ami technológiai és jogi feltétele is a jégbor készítésnek. Ha a fagy késik, a szőlő kárba vész, lepereg a tőkéről.

A Varga Pincészet ebben az évben országos szinten is szokatlanul nagy, 6,2 ha-os területen hagyott kint szőlőt jégbor céljára. A fagy szerencsére időben érkezett, a 25 - 26 mustfokos, teljesen egészséges Olaszrizling szőlő a fagyást követően soha nem látott minőséget adhat. Ráadásul az idei évben a hideg miatt akár egész nap is lehetett szüretelni. A nemzetközi piacon 150 dollárt is megadnak egy üveg minőségi jégborért azok, akik ezt a fajtát szeretik. A magyar borok ezt a rekordösszeget még soha nem érték el, az idei termés azonban világviszonylatban is megállhatja a helyét.

A leghíresebb jégborokat Németországban és Ausztriában állítják elő, de jégbor sok országban készül, minden bortermelő kontinensen, beleértve Magyarországot is. A világ legnagyobb jégbortermelője Kanada, ahol a fagyos időjárás éves érkezése sokkal biztosabban kiszámítható, mint más jégbortermelő országokban.

Címkék: