Ötből egy virsli szilveszterkor kerül terítékre

Pénzcentrum2009. december 18. 14:02

Közel 5 milliárd forintért, mintegy 5 ezer tonna virslit adtak el a boltokban tavaly november-decemberben, a Nielsen piackutató vállalat adatai szerint. Így a karácsony-szilveszteri időszakra az éves mennyiség 19 százaléka jutott.

Az ünnepi szezonban némileg olcsóbb lett az önkiszolgálással eladott virsli tavaly is, egy évvel korábban is. Ennek egyik oka, hogy ilyenkor megnövekszik a láncok saját márkás termékei iránti kereslet. Amíg egy kilogramm virsli mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára múlt év szeptember-októberben 982 forint volt, addig november-decemberben 970 forint.

Ha az egész évet tekintjük: A virsli éves kiskereskedelmi forgalma meghaladta a 27 milliárd forintot 2008. november-2009. októberben. Ez 9 százalékkal több, mint az előző hasonló időszakban.

Mennyiségben a bolti eladás stabilan évi 27 ezer tonna körül alakult, mindkét tizenkét hónapos periódusban.

Az önkiszolgáló eladás részaránya megint emelkedett. Ez a forma viszi el a virsli kiskereskedelmi forgalmának ma már több mint háromnegyedét, mind értékben, mind mennyiségben.

Figyelemre méltó a kereskedelmi márkás termékek magas részaránya. A virsli bolti eladásából 36 százalék jutott a láncok saját márkáira, tavaly szeptember-októberben, mennyiséget tekintve; idén a hasonló periódusban pedig 37 százalék.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Megállt a virsli-eladás koncentrálódása. Hipermarketre az eladott mennyiség 36 százaléka jutott 2008. november-2009. októberben, ahogyan egy évvel korábban is. Az ünnepi időszakban viszont megugrott a hipermarket forgalma, és részaránya 40 százalékra

A főleg szupermarketet és diszkontot magában foglaló 401-2 500 négyzetméteres csatorna mutatója stabilan 38 százalék. Az ünnepi időszakban viszont megugrott a hipermarket forgalma, és részaránya 41 százalékra emelkedett tavaly november-decemberben, ahogyan egy évvel azelőtt is.

Címkék: