Majdnem ötvenezren "mondtak fel" a világ legnagyobb enciklopédiájánál

Pénzcentrum2009. november 25. 16:58

Veszélybe kerülhet a Wikipedia, a világ legnagyobb internetes enciklopédiája, ha a mostanihoz hasonló ütemben hagyják el az oldalt a szerkesztői.

Az ingyenes enciklopédiát 2001-ben alapította Jimmy Wales, amely mostanra a világ ötödik leggyakrabban látogatott oldalává vált havi 325 millió látogatásával. A honlap varázsát az adta, hogy a regisztrált felhasználók maguk alakíthatták a tartalmat, így fantasztikus ütemben nőtt a tudás tárháza.

Sajnos a legnagyobb előny egyben komoly fejtörést is okozott a projekt vezetőinek, mivel gyakran az ellenőrizetlen tények közé sok téves is került, a kifejezetten mocskolódó beírásokról már nem is beszélve - mint például Thierry Henry oldalán, a játékos legutóbbi kezesgólja után, mellyel Franciaország elütötte Írországot a foci-vébébe való bekerülés lehetőségétől.

Az ilyesfajta esetek miatt az oldal ellenőrei szigorú bürokratikus szabályokat írtak elő a Wikipedia szerkesztőinek, akik viszont elvesztették lelkesedésüket az oldal iránt. Az angol oldalon az idei év első három hónapja során 49 000 szerkesztő vált inaktívvá, szemben az egy évvel korábbi 4 900-zal - derült ki egy friss kutatásból.

A szerkesztők ráadásul nem csak eltűnnek, de a helyükre sem kerül senki. - Ha nincs elég résztvevő a projektben, hamar kifulladhat - vélte Felipe Ortega, a kutatás vezetője. - Nem érezni az első évek lelkesedését - tette hozzá.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egyelőre nem kell félni, hogy nem lesz, aki szerkessze az oldalt, hiszen Ortega csapatának hárommillió szerkesztő tevékenységének előzményeit kellett elemeznie, de ha a trend folytatódik, könnyen lehet, hogy előáll az a szituáció, hogy a Wikipedia túl naggyá és bonyolulttá válik a mellette kitartó szerkesztők számához képest.

Címkék: