Csődbe megy a MÁV januárra

Magyar Nemzet2009. október 1. 08:47

Csak a decemberi fizetések fedezete van meg a MÁV-csoportnál, januárban elfogy a pénz, s az év első hónapjában csődbe megy a magyar vasúttársaság - áll a közlekedési tárca szakmai háttéranyagában.

Februártól nincs meg a fedezet a működés finanszírozására, azaz nem jut bérre, energiára, megállnak a vonatok - írja a csütörtöki Magyar Nemzet. Nem lesz pénz a szükséges minimális üzembiztonsági beruházásokra, vagyis a pálya biztonságos fenntartására, holott ezt nemcsak a MÁV, hanem egyéb vasúttársaságok is igénybe veszik. És nem nem jut az adósságok törlesztésére sem, ami a jövő évben 33,8 milliárd forint követelés megtagadását jelenti.

Ha a MÁV finanszírozhatatlanná válik, csődhelyzet alakul ki, amely nemcsak a jelenlegi anyacéget, de annak leányvállalatait - a személyszállító Startot, a mozdonyokat üzemeltető Trakciót és a karbantartó gépészetet is érinti. Mindez beláthatatlan következményekkel járna a közösségi közlekedés egészére. A minisztériumi háttéranyag megállapítja, hogy már ebben az évben is csak a MÁV Cargo Zrt. eladásából befolyt mintegy százmilliárd forint mentette meg a fizetésképtelenségtől. A privatizációs bevétel negyedét, 24 milliárdot fordították az idén a pályavasút finanszírozására.

Címkék: