Már közvilágításra sincs pénz!

Pénzcentrum2009. augusztus 28. 13:02

Nemcsak a háztartások szenvednek a kialakult válság kellemetlen mellékhatásai miatt, de az amerikai önkormányzatok is. Már a közvilágításon is spórolnának.

Az amerikai önkormányzatok tavaly óta sorra hozzák meg költségcsökkentő intézkedéseiket. Ahol a szokásos módszerek nem bizonyultak elegendőnek, ott egészen különös módon igyekeznek spórolni: például a közvilágítás csökkentésével.

A kaliforniai Santa Rosában két év alatt a város 15 ezer lámpájából hatezret szerelnek le. További háromezret időkapcsolóval látnak el, mely éjfél és reggel fél hat között lekapcsolja a világítást. A városvezetés számításai szerint ily módon évente 400 ezer dollárt spórolhatnak meg.

De nem Santa Rosa az egyetlen, ahol a világítással igyekeznek takarékoskodni. A massachusettsi North Andoverben a köztéri lámpák csaknem egyharmadát, 626 lámpát szerelnek le. A megtakarítás: 47 000 dollár. Szintén az államban, Cape Codon található Dennis, ahol 832 lámpa kiiktatásától évi 50 000 dollár megtakarítást várnak a városvezetők.

Minnesotában viszont megfordították a helyzetet, és nem a lámpák számát csökkentik, hanem a költségeit ellentételezik. Northfieldben például havi 2,25 dollárt számol fel a városvezetés családonként a közvilágításért, de már több mint 30 városban követik a módszert - csak az államon belül.

Címkék: