A kalózok is bejutottak az EP-be!

Pénzcentrum2009. június 8. 10:02

A svéd Kalóz Pártnak (Pirate Party), melynek legfőbb célkitűzése az internetes fájlcsere legalizálása, a tegnapi választásokon a szavazók 7,1 százalékát sikerült meggyőzniük, így egy képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe.

A svédek által delegálható 18 képviselő között egy kalózpárti képviselő már biztosan ott lesz az EP-ben. A párt egyik jelöltje, Anna Troberg vasárnap a svéd televíziónak azt nyilatkozta: "a szavazatok alapján az emberek számára fontos kérdéssé vált az információszabadság".

A párt még 2006-ban alakult, és már akkor elindultak a svéd parlamenti választásokon, azonban akkor még csak a szavazatok 0,63 százalékát tudhatták magukénak. A világ legnagyobb torrent-oldala, a Pirate Bay üzemeltetői elleni per során, valamint az április 17-én meghozott elmarasztaló ítélet után számos szimpátiatüntetést szerveztek, és aktív kommunikációba kezdtek, melynek hatására a párt tagjainak száma megháromszorozódott, és népszerűségük is jelentősen megugrott.

A párt programjában a szerzői jogi szabályozás reformját, a szabadalmi eljárás átalakítását, és magánélethez való jog tiszteletben tartását hirdette meg.

 

Címkék:
torrent oldal,