Ma kezdődik az EP-szavazás - de kit érdekel?

Pénzcentrum2009. június 4. 08:15

Nagy-Britanniában és Hollandiában már ma, hat tagállamban pénteken és szombaton, tizenkilencben pedig vasárnap szavazhat összesen 375 millió polgár. Elképzelhető, hogy az eddigi legalacsonyabb lesz a részvétel

Az összesített eredményeket az Európai Parlament sajtószolgálata vasárnap este tíz óra utánra ígéri. Megváltozik a frakcióalapítás rendje is, így az erőviszonyok később tisztulnak le: a továbbiakban nem hat országból 20 képviselő, hanem hét országból 25 hozhat létre csoportot.

Brüsszelben máris aggódnak, mi lesz, ha a brit és a holland sajtó megszellőzteti a voksolás idején készülő exit pollokat, mert az eredmények esetleg befolyásolják más tagországok polgárait. Ám az uniós szabály csak azt mondja ki, hogy a hivatalos végeredményt nem tehetik közzé a választási bizottságok.

Kérdés, hogy a folyamatosan csökkenő érdeklődés milyen politikai hatásokat vált ki. Míg az első közvetlen választás során, 1979-ben még 62 százalékos volt a részvétel, addig 2004-ben már csak 45. Jelenleg a felmérések azt gyanítják, hogy jó, ha a jogosultak harmada az urnák elé járul: az emberek kiábrándultak a gazdasági válság miatt, és egyre kevesebbet tudnak a parlamenti munkáról, döntésekről. Ám a választás közeledtével növekedik a részvételi kedv. Ha mégis kevesen mennek el szavazni, az kedvezhet a szélsőségnek a bal- és a jobboldalon egyaránt, illetve az uniót gyanakodva figyelő antiföderális erőknek.

Címkék: