Fegyveresek őrzik majd az erdőt!

Pénzcentrum2009. április 17. 10:30

Az új erdőtörvény szigorúbban lép majd fel a sorozatos fakivágások ellen, fegyverrel ruházza fel ugyanis az erődfelügyelőket, és származási igazolványt is kapnak majd a fák, így tudni lehet, hogy jutott az el a kályháig.

Egyedül márciusban több mint 1100 köbméter lopott fát találtak, eddig azonban meglehetősen nehéz volt az engedély nélkül kitermelt fát értékesítő személyeket tetten érni. Ezt orvosolandó, az uniós törekvésekkel összhangban, most nálunk is bevezetik a faanyag származási igazolási rendszerét.

Emellett létrehoznak egy úgynevezett erdővédelmi szolgálatot is, amely 24 órás információs szolgálatot adva bármikor elérhető lesz, ha például egy társhatóság valamilyen illegális fakitermelés vagy lopott fa ügyében érdeklődik, és ez a hatóság szervezi és irányítja majd a természeti erdőkárok megelőzését, felszámolását is. A hozzájuk tartozó 60 fős fegyveres alakulat pedig hatósági jogkörrel intézkedhet.

Az új törvény erdészek intézkedési jogkörét is potnosítja, így például a nem igazolt származású faanyagot az erdész a jövőben az elkövetés eszközével együtt - gépjármű, fűrész - visszatarthatja.

Egyszerűsödik a fakitermelés szabályozása is, erdészeti hatóság az erdőtulajdonosoknak eddig évente határozza meg, hogy mennyi fát termelhetnek ki, mostantól azonban éves bontásban tízéves kitermelési kvótát biztosítanak majd, így az erdőgazdálkodónak évente már nem kell engedélyeztetnie a kitermelést.

Címkék: