Több teret az IMF-nek!

Pénzcentrum2009. március 10. 16:00

Az európai pénzügyminiszterek közleményben tudatták a világgal azon véleményüket, mely szerint a Nemzetközi Valutaalapot nagyobb szerephez kéne juttatni a nemzetközi gazdasági felügyelet terén. Ennek megsegítésére összekalapoznának az államoktól még egy kis pénzt, hogy a büdzsé a mostani duplájára, 500 milliárd dollárra nőjön.


A dokumentumot a hét végén Londonban megrendezésre kerülő G20-találkozón is átadják az ott megjelenteknek. Az irat nem részletezi, pontosan mely országokra is számít, mint hitelnyújtó, de Kína és Szaúd-Arábia lehetséges opciónak tűnnek, míg Japán már fel is ajánlott 100 milliárd dollárt a szervezetnek.

Az Unió megteszi a magáét, hogy támogassa a kezdeményezést és egyúttal szeretné elérni, hogy minél jobban koordinálják a nemzetközi pénzintézeteket. Ebben játszhatna kulcsszerepet az IMF. Kérdéses persze, hogy mennyire fog ez tetszeni az Egyesült Államoknak, aki ugyan a nagyobb pénzügyi segélyek pártján áll a világgazdaság beindításához, de a keményebb nemzetközi szabályzás már nincs ínyére.
Persze az Európai Unióban sem egységes az álláspont a szigorúbb szabályok tekintetében. Vaclav Klaus, az Unió soros elnöki tisztét betöltő Csehország államfője például nyíltan szkeptikus az ügyben: szerinte a recesszió legeslegnagyobb költsége a megnövekedett szabályozás lesz, mellyel "több is veszhet, mint az Unió kétévi GDP-je".

Címkék: