Házhoz jönnek a lomokért - akár expressz is!

Pénzcentrum2009. február 27. 09:15

A lakossági hulladékkezelési szolgáltatások folyamatosan fejlődnek, a továbblépés egyik irányának tekinthető a házhoz menő gyűjtés kiterjesztése, illetve a lomtalanítási rendszer átalakítása lehet.

Idén a napokban kezdődik meg, és november végéig tart a budapesti lomtalanítási szezon, melynek lebonyolítását a Fővárosi Közterületfenntartó Zrt. végzi, 800 ezer háztartás levélben történő előzetes tájékoztatásával.

Tavaly több mint 430 ezer köbméternyi hulladékot szállítottak így el, ami 14 százalékkal több a 2007-es mennyiségnél. Ráadásul egy új elemmel is bővítette a "repertoárját" az FKF Zrt., ugyanis bevezették a veszélyes hulladékok koncentrált begyűjtését, amikor is használt elemeket, sütőzsiradékot, vegyi anyagokat gyűjtenek be a lakosságtól, tavaly több mint 230 tonna mennyiségben.

Az évi egyszer lomtalanítás ára benne van a szemétdíjban, akinek azonban ez nem lenne elegendő, vagy alkalmas időpont, különdíj ellenében lakóházanként, de akár egyetlen háztartás számára is szerveznek lomtalanítást.

Ennek létezik expressz változata is, amikor a megrendeléstől számított 24 óra alatt elviszik a hulladékot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Létezik azonban már a zöldhulladékok számára is külön gyűjtés. Az FKF Zrt. is bevezette ezt a rendszert, amikor is 60, illetve 100 literes zsákok vásárlásával, 100, illetve 160 forintért elviszik a nyesedékeket, lombot, nyírt füvet, amiből komposztot készítenek.

Pécsett, Győrben, Székesfehérváron és Szegeden is hasonló rendszer működik.

Címkék: