A javaslatok ellenére is csökkenhet a gáz ára

Pénzcentrum2009. február 24. 09:15

Az energiaipar, illetve a Magyar Energia Hivatal a régóta tartó nemzetközi olajárzuhanás ellenére áprilistól sem javasolja a gázár csökkentését. Ennek ellenére a kormány akár mérsékelheti is az energiahordozó árát.

A hazai szereplők nem tartják indokoltnak, hogy a július óta tartó nemzetközi olajárzuhanás ellenére áprilistól csökkenjenek a hazai gázárak. A hatósági tarifákat a Magyar Energia Hivatal (MEH) számításai alapján az energiaügyi miniszter állapítja meg - az energiacégek jogosnak nevezhető költségei alapján. Habár a hivatal árral kapcsolatos vizsgálódásai nem nyilvánosak, a csökkentés elmaradását a MEH, illetve az energiacégek több indokkal is magyarázhatják.

A lakossági gázár kiszámításakor nem közvetlenül a nemzetközi olajárat veszik alapul, hanem a gáz importárát. Ez utóbbit egy titkos magyar-orosz árformula alakítja, amely a hírek szerint a nyersolajkurzust, illetve néhány, azzal együtt változó termék árát kilenc hónapos eltolással érvényesíti. Ez a módszer elméletileg a nagy kiugrások tompítását szolgálja, és az ennek révén kialakuló árak íve hosszú távon elvileg megegyezik az olajéval. Ennek következtében a magyar importár is csak jó féléves csúszással, ez év elején indult mérséklődésnek. Akkor a kormány nem változtatott árat: miközben ugyanis már fél éve zuhantak az olajárak, a hivatal a költségek alapján 10 százalékos áremelést tartott szükségesnek.

Az importár várhatóan áprilistól zuhanásnak indul: a mostani, ezer köbméterenként 475 dolláros ár 365-re esik, júliustól pedig 260 dollár közelébe. Ez már kisebb szám, mint a 2007-es olajár-mélypontból akkor levezetett 270 dolláros érték.

Az árcsökkenés lehetőségét veti fel, hogy a magyar kormány az elmúlt években különösebb indoklás nélkül - elsősorban szociális érveket hangoztatva - rendre a MEH által javasolt áremelési mértékeknél alacsonyabbat hirdetett ki. Az árelőkészítést végző közgazdászok - és természetesen a nekik adatokat szolgáltató energiatársaságok - szerint azonban ezek a visszametszések folyamatosan növelik a rendszeren belüli hiányokat, amelynek enyhítésére szerintük most, azaz az árcsökkentés elmaradásával adódna lehetőség.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Most a 2007-eshez képest a lakossági gáztarifa 30 százalékkal magasabb, ami az olajárnál jóval szerényebb drágulást mutat, ám semmiképpen sem tükrözi az olajár azóta tapasztalt mélyrepülését.

Címkék: