Egyre több a "jogosulatlan" beteg a rendelőkben

Pénzcentrum2009. január 30. 09:30

Tavaly év vége óta megszaporodtak a rendezetlen jogviszonnyal érkező betegek a rendelőintézetekben. Az okok még a szakemberek számára sem egyértelműek - írta a Napi Gazdaság.

Tizenkét hónappal ezelőtt, 2008 januárjában a társadalombiztosítási jogviszony meglétére vonatkozó lekérdezések három százaléka járt nemleges válasszal, míg decemberre ez az arány 11 százalékra ugrott. Az okokat még a szakemberek is vizsgálják. Bár a válság miatti elbocsátások kézenfekvőnek tűnhetnek, de az elbocsátás után még 45 napig passzív jogon jár az ellátás, az álláskeresési járadékra jogosultak pedig szintén rendelkeznek jogviszonnyal.

Ugyanakkor azok, akik nem jelentik be az új munkahelyüket a munkaügyi központnál, járadékra csak az arra való jogosultság megszűnésének kezdő napjától számított 90. napon részesülhetnek újra. Ugyanúgy nem jár a tb-támogatás azoknak, akik nem jelentik be munkahelyük megszűnését a munkaügyi központnál. A frissdiplomás munkanélküliek szintén kieshettek a rendszerből, hiszen diákigazolványukon keresztül csak egy ideig élvehettek jogviszonyt, ám ha az őszi időszakban nem találtak állást, úgy megszűnhetett a jogosultsági alapjuk.

Címkék: