Mellényúlt a Starbucks: 6700 munkavállaló issza a levét!

Pénzcentrum2009. január 29. 12:00

A világ legnagyobb kávézólánca, a Starbucks meglehetősen gyenge pénzügyi évet zárt, profitja töredékére csökkent az első negyedévben, ezért a korábban bejelentett 600 üzletbezárás után most további 300 megszűntetése, és 6700 ember elküldése mellett döntött.

A társaságnak számára a december 28-ával záruló pénzügyi év meglehetősen gyengére sikerült, nem csak azért, mert legnagyobb piacán, az Egyesült Államokban jelentősen csökkent a kávéfogyasztás - köszönhetően a leépítési hullámoknak - , de az elhibázott terjeszkedési politikájuknak is. A cég ugyanis elismerte, hogy túl sok üzletet nyitott, és a szolgáltatási színvonalon is van mit fejleszteniük.

További problémát jelentett a Starbucksnak, hogy a gyorséttermek, köztük a McDonald's is komoly terjeszkedésbe kezdett a McCafé-k számát tekintve, ahol ráadásul a papírpoharas kávé jóval olcsóbb, mint a szuperláncnál.

Az legutóbbi negyedévben ezeknek köszönhetően 64,3 millió dollárra esett a nettó árbevétel az előző év hasonló időszakában produkált 208,1 millióról. Közben a Howard Schultz, a cég vezérigazgatója bejelentette, hogy 2008-as 1,2 millió dolláros fizetését 10 ezer dollárra csökkenti, igaz ezen felül kompenzációként még mindig kaphat részvényopciókat.

Címkék: