Idősbarát program az otthonlakás megkönnyítésére: lehet pályázni!

Pénzcentrum2009. január 26. 16:00

A 65 éven felüliek otthonlakásának megkönnyítésére idősbarát programot indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával - jelentették be a szolgálat és a tárca képviselői hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

A program kezdeményezői azt szeretnék elérni, hogy a 65 éven felüli emberek saját otthonukban, megszokott környezetükben élhessenek, lakásukat úgy alakítsák át, hogy az számukra megfelelő legyen. Szerafin József, a minisztérium főosztályvezetője elmondta, hogy a program emberibb körülményeket biztosít az arra rászorulóknak, s költségei lényegesen kisebbek, mintha másutt kellene gondoskodni az idős emberekről.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régiójának vezetője közölte: 600-620 embert támogatnak majd a program keretében 100-400 ezer forinttal oly módon, hogy ebből a pénzből lakásukat akadálymentessé, számukra élhetővé teszik. A pályázatokat az idős emberek, azok caládtagjai, illetve szociális gondozói nyújthatják be, akiknek a számára a beadandó anyagok elkészítésére 2-3 órás ingyenes felkészítő tanácsadásokat szerveznek Budapesten, Szegeden, Nyíregyházán és Győrben.

A pályázat kiírását egy modellkísérlet előzte meg, amit 2003 és 2006 között végeztek az MTA Szociológiai Kutatóintézete, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, valamint a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának szakemberei. A kísérlet során bebizonyosodott, hogy az időskorúakat a legtöbb baleset a saját lakásukban éri, ezek kiváltó oka általában valamely alapbetegségük.

A felmérés eredményei szerint az idősek számára a legnagyobb veszélyt a korszerűtlen vagy számukra használhatatlan fürdőszobai eszközök, az elöregedett burkolatok, a szűk és sötét, kapaszkodók nélküli közlekedők jelentik. A program keretében az egyik legfontosabb cél az, hogy ezeket a veszélyforrásokat megszüntessék, a kádakat zuhanyozókra cseréljék, az elöregedett, csúszós burkolatokat eltüntessék, a küszöböket a padlóval egy szintbe hozzák.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A program megvalósítására összesen 249 millió 632 ezer forint áll rendelkezésre. A pályázatokat február 23-ig lehet benyújtani. A programról részleteket a szeretetszolgálat honlapján  találhatnak az érdeklődők.

Vissza a főoldalra!

Címkék:
startup pályázat,