Zöldbe borult televízió az idei év slágere!

Pénzcentrum2009. január 12. 09:30

Bármilyen hihetetlen a szkpetikusok számára: a környezettudatosság egyre nagyobb teret hódít a gondolkodásunkban. Egy felmérés szerint a fogyasztók kétharmada érdeklődik az iránt, hogy a megvásárolni szándékozott termék környezetbarát-e vagy sem. Ugyanakkor a vásárlók 65 százaléka szerint a nagyvállalatok igyekeznek "zöldebbnek" mutatkozni a válóságnál, 60 százaléknak pedig a részletes információk hiányoznak.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Consumer Electronics felmérése még tavaly készült, azelőtt, hogy a tőzsdék ősszel összeomlottak volna. Azóta valószínűleg a vásárlókat jobban érdekli a termékek ára, mint az, milyen százalékban lehet újra feldolgozni az alkatrészeket, vagy mennyi energiát fogyaszt. A Las Vegas-i International Consumer Electronics Show (ismertebb nevén a CES) azonban teljesen kizöldült az idén.

A cégek egy része igyekezett minden oldalról egy zöld vállalat benyomását kelteni. A Samsung például nem csak egy olyan LED tv-családdal érkezett, mely 40 százalékkal kevesebbet fogyaszt a hasonló méretű LCD tévékhez képest, de bejelentette, hogy gyáraiban és irodáiban az ebédidő alatt és munka után automatikusan lekapcsolódnak a fények, hogy így is spóroljanak az energiával. A Panasonic új blu-ray lejátszója elődjénél 50 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt. A Hewlett-Packard új nyomtatója pedig csak akkor kapcsol be, ha ténylegesen dolga akad.

A CEA korábbi felmérése megmutatta, hogy a fogyasztók nagyobbik fele (53 százaléka) hajlandó lenne több pénzt is áldozni egy termékre, ha az környezetbarát. A gyártók igyekeznek ezt többletszolgáltatásokkal ki is használni. A már említett alacsony fogyasztású Samsung televíziókon túl az emberek lelkiismeretére játszik a Motorola Renew fantázianévre hallgató telefonja is, mely nagyrészt újrahasznosított műanyag palackokból készült. Néhány kísérlet azonban balul sült el: a Fuji EnviroMAX ceruzaelemét például komoly kritikával illette a szakma, miután kiderült, hogy nem újrahasznosítható.

Címkék:
samsung electronics,