Megdöbbentő: környezetszennyező a Google-használat!

Pénzcentrum2009. január 12. 13:00

Talán kevesen gondolnak bele, hogy az internet előtt töltött hosszú órák alatt bizony magunk is hozzájárulunk a környezetszennyezéshez, és a globális felmelegedéshez. Egy friss kutatás szerint két keresés a Google-n annyi energiát emészt fel, mint egy kanna víz felforralása!

Alex Wissner-Gross harvardi fizikus kutatása az egyéni internethasználat környezeti hatásairól arra hívja fel a figyelmet, hogy bizony egy egyszerű keresés során is létrejön széndioxid-kibocsátás, amely mint tudjuk üvegházhatást eredményez.

Egy átlagos keresés a Google-n a fizikus mérései szerint 7 gramm CO2-t termel, míg egy kanna víz felforralása 15 grammot. Utóbbi sok magyarázatot nem igényel, előbbi esetében azonban nem mindenki tudja, hogy egy keresőszó beírásakor a Google akár több ezer kilométerre lévő szerverekről gyűjti be az eredményeket, amely így ugyan rendkívül gyors, azonban rengeteg energiát felemészt.

Mivel naponta átlag mintegy 200 millió keresést futtatunk le, a napi áramfogyasztás, valamint az ezáltal okozott széndioxid emisszó mértéke felér a világ légitársaságainak fogyasztásával, amely a teljes CO2 kibocsátás 2 százaléka.

Egy átlagos oldal megtekintése például 0,02 g CO2 kibocsátással jár másodpercenként, míg egy olyan oldalé, ahol képek, videók is találhatók ennek akár tízszerese is lehet a szennyezés mértéke.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy úgynevezett avatar, vagyis egy olyan kép tárolása, melyet a felhasználók fórumokban, blogokon és egyéb helyeken tesznek közzé önmaguk vizuális azonosítására, évente több mint évi 1700 kilowattóra energiafogyasztást jelent, amely egy átlag brazil lakos éves áramfogyasztásával egyenlő, holott ez még csak a szórakozást szolgálja.

Címkék: