Elektronikus zálogjog, közjegyzői válás, szülői öröklés: módosul a Ptk.

Pénzcentrum2009. január 9. 08:30

A leendő új polgári törvénykönyvnek ugyan még csak egy hipotetikus tervezete létezik, megvitatandó sarokpontjai azonban már ismertek. Februárban akár már parlamenti vitára is bocsáthatják - írja a Világgazdaság.

A javaslatok között szerepel többek között az egyesület szabályozása, amely lehetővé tenné, hogy alapítványokhoz hasonlóan, kiegészítő jelleggel üzletszerű tevékenységet végezzen, természetesen a csődszabályok érvényesülése mellett.

További, az üzleti életet segítő intézkedés lenne a közjegyzői zálogjogi nyilvántartás megújítása, melynek értelmében már elektronikusan, online módon is bejegyezhető lenne a zálogjog, megkerülve a bürokratikus procedúrát.

A lakásmaffia kárvallottjainak helyzetén úgy javítanának, hogy hosszabb, a bűncselekmény elévülési idejével azonos időt ad a per megindításához, mellyel a sérelmes bejegyzést törölni lehet.

A kötelmek között több új szerződésformát is részleteznének, így a lízing, faktoring, továbbá a közvetítői és üzletszerzői szerződéseket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A családjog és az öröklési jog rendelkezései között pedig olyan módosítások szerepelnének, mint a házasság közjegyző előtti felbontása, vagy a leszármazott nélküli elhalálozás esetén a túlélő házastárs, és az örökhagyó szüleinek azonos arányú öröklése.

Címkék: