Kétszázezren kerülhetnek idén az utcára

Pénzcentrum2009. január 7. 08:45

A gazdasági válság hatására az idén akár kétszázezer dolgozó is elveszítheti állását, nincs olyan ágazat, melyet ne fenyegetne a létszámleépítés veszélye. Amennyiben a kormányzat tartja magát a konvergenciaprogramban tett vállalásaihoz, az oktatásban, az egészségügyben és a közigazgatásban is tovább csökken az alkalmazotti létszám - írja a Magyar Hírlap.

A munkaerő-piaci folyamatok néhány hónapos késéssel követik a gazdasági változásokat, és már most számítani lehet a munkanélküliek arányának folyamatos emelkedésére. A krízis eddig tizenötezer ember állásába került, de becslések alapján az idén nyolcvan-kétszázezer dolgozó kerülhet az utcára. A várt munkanélküliségi ráta 8,5 és 9,5 százalék között mozog, ami egy-két százalékpont közötti emelkedést vetít előre a decemberben mért 7,7 százalékhoz képest.

Ha egyszázalékos lesz a gazdasági recesszió, akkor százezer új munkanélküli lesz, nagyobb visszaesés természetesen nagyobb munkanélküliséget jelent. Kétszázalékos recesszió esetén kétszázezer új állástalan nagy bizonyossággal jósolható - mondta Barcza György, a K&H Bank elemzője. Példaként felhozta: az autóipari cégek forgalomcsökkenése elbocsátási hullámot indít el, ennek pedig hatása van a beszállítói hálózatra. A munka nélkül maradtak jövedelemkiesése pedig a fogyasztást veti vissza, ami a kereskedelemben, a turizmusban és még több ágazatban érezteti hatását.

Tovább rontja a helyzetet, hogy az elbocsátottakat más szektorok sem tudják felszívni. Sőt ha a kormányzat tartja magát a konvergenciaprogramban tett vállalásaihoz, akkor az oktatásban, az egészségügyben és a közigazgatásban kismértékben ugyan, de tovább csökken a létszám.

Címkék: