Bőrrák fenyegeti a síelőket!

Pénzcentrum2009. január 7. 12:00

Megúszni törött csontok és megfázás nélkül - ezzel a jelszóval indul útra a legtöbb síelő. Azonban a legtöbb bőrrák szakértő egyetért abban, hogy ugyanolyan fontos a védelem a nap káros sugaraitól mint amennyire fontos a jó sífelszerelés, ugyanis a hátizskból kifelejtett naptej hiánya végzetes következményekkel járhat.

Egy londoni klinika szakértője szerint az emberek többsége bele sem gondol abba, hogy milyen fontos a megfelelő védelem síelés közben a nap káros sugarai ellen. Sőt egy tavaly készült felmérés szerint azok akik használnak naptejet, ők is csak a negyedét vagy legjobb esetben is csak a felét a javasolt mennyiségnek. Pedig nem árt vigyázni, mert az erős fényvisszaverődés miatt sokkal könnyebben leég a bőr síelés közben.

Ahhoz, hogy a bőr megfelelő védelemben részesüljön a havas lejtőkön is, legalább 30-as faktorszámú, az UVA és az UVB sugárzás ellen is védő naptejre van szükség. Javaslott két óránként újra krémezni az arcot, nem megfeledkezve a gyerekekről sem. További jótanács a szakértőktől, hogy a naptej faktorszáma mellett titanium-dioxidot valamint cink-dioxidot tartalmazó terméket válasszanak a hosszabb védelem érdekében, nem mellesleg ezek a krémek kozmetikailag sem elhanyagolhatók.

A síelés közben azonban nemcsak a bőr, a szem és a szemhéj is komoly veszélynek van kitéve az UV sugárzás miatt. Ezért gondoskodni kell az UV-szűrős síszemüvegről vagy kontaklencséről is.

Abban az esetben pedig, ha mégis megtörtént a baj, azaz "sikerült" leégni síelés közben, azonnal orvoshoz kell fordulni. Ugyanis bármilyen szokatlan anyajegy vagy folt a bőrön a bőrrák előjele is lehet.

Címkék: