Óriási blama a Magyar Postánál: rengeteg magyar adatai szivárogtak ki, bárki szemezgethetett belőlük

Pénzcentrum2024. március 18. 13:34

Március 28-tól minden magyarországi webshop köteles lesz felajánlani ügyfeleinek a Magyar Postával történő kiszállítás lehetőségét is, ám az átállás nem megy zökkenőmentesen. Ugyanis a hétvégén hatalmas adatszivárgás történhetett- írja az Index. 

A vállalkozók március 15-től regisztrálhatnak a Magyar Posta oldalán. Azonban az egyik olvasó arról számolt be, hogy március 16-án, amikor belépett az „ÉnPostám” fiókjába, meglepő helyzet fogadta: az összes egyéni vállalkozó egyetlen „cégből” került be egy felhasználói profil alá, így a rendszerben hirtelen 1 300 munkatársként voltak nyilvántartva.

Ezáltal a munkatársak láthatták egymás személyes adatait, mint például a nevüket, e-mail címüket és néhány esetben a telefonszámukat is.

Az Ecommerce Hungary alelnöke, Ormós Zoltán, elmondta az Indexnek, hogy bonyolult a helyzet, mivel egyes adatok elérhetők az egyéni vállalkozók honlapjain is, így nem minősülnek személyes adatnak. Azonban vannak olyan esetek, ahol a privát e-mail címeket használták a regisztrációhoz, ami már személyes adatnak minősül, ezért jogi problémákat vet fel. Az Ecommerce Hungary jelenleg kivizsgálja, hogy mekkora jogsértés és adatszivárgás történt valójában.

A Magyar Posta az incidens észlelése után március 16-án törölte a nagy "céget", azonban az Index egyik olvasója azóta több körlevelet kapott, amelyek valószínűleg a kiszivárgott e-mail címeket célozzák. A Magyar Posta megerősítette, hogy az incidens miatt elkezdték az esemény kivizsgálását és az érintett hatóságok felé is jelentést tesznek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Róka László
 
 
 
 

Címkék:
vállalkozás, magyar posta, adatok, adatlopás, probléma, átállás,