Főhet a fejük a magyar vállalatoknak: két kötelezettséget is kaptak a nyakukba

Portfolio2024. február 7. 10:14

A 2023-ban elfogadott 2023. évi CVIII. törvény, az úgynevezett ESG-törvény két fontos ESG intézményt vezetett be Magyarországon.

A tavaly decemberben elfogadott úgynevezett ESG-törvény valójában két ESG-intézményt vezetett be Magyarországon – az egyik, a 2023. évi CVIII. törvény értelmében a vállalkozások meghatározott körének minden évben ESG-beszámolót kell készíteniük, míg a másik, a módosított 2000. évi C. törvény (számviteli törvény) alapján a vállalkozások meghatározott körének évente fenntarthatósági jelentést kell előállítaniuk – olvasható a Portfolión.

Az ESG fogalma összefoglal mindent, amit egy vállalkozás a környezeti, társadalmi és irányítási szempontból tesz. A két intézmény közötti különbséget nemcsak a szabályozottság, hanem a fogalomhasználat és a kötelezettségek teljesítési módjai is tükrözik. Az ESG-törvény erőteljes hatósági irányítást és szabályozást ír elő, míg a számviteli törvény lehetőséget ad a vállalatoknak a szabadabb megközelítésre és partnerkiválasztásra.

A vállalatoknak tehát több rendszert kell kiépíteniük, ami rövid távon plusz költségeket okozhat, illetve versenyképességi aggodalmakat is felvet.

Címkék:
törvény, fenntarthatóság, törvénycsomag, vállalkozások, intézmény, esg,