Az éttermeknél már csak a kórházakban várunk el szigorúbb higiéniát

Pénzcentrum2023. november 28. 17:45

A világjárvány és a klímaválság hatására ma minden korábbinál szigorúbb elvárásaik vannak a vendégeknek az éttermi higiénia és a fenntarthatóság terén is. A felmérések szerint 10-ből 6 embernek fontosabb lett a tisztaság a járvány óta, 90%-uk pedig a környezetbarát szemléletet is kulcsfontosságúnak tartja. A vendéglátóegységeknek érdemes figyelni a fogyasztói igényekre, és csökkenteni a pazarlást, illetve minél higiénikusabb környezetet biztosítani a vendégek számára, lehetőleg anélkül, hogy ez pazarlással járna.

Egy 2022-es felmérésben az éttermi vendégek 90%-a mondta azt, hogy a fenntarthatóság fontos számára, az Essity saját kutatásából pedig az derült ki, hogy a COVID-19 járvány óta 10-ből 6 embernek nőttek az elvárásai a vendéglátóegységek higiéniai színvonalával szemben, ennél szigorúbb követelményeket csak a kórházakkal szemben fogalmaztak meg az emberek.

Azért, hogy segítsen megfelelni a vendégek elvárásainak, az Essity márkája, a Tork új higiéniai tanácsadó szolgáltatást és termékeket fejlesztett ki, amelyeket a vállalat novemberi sajtótájékoztatóján Sipos Norbert, a szálkai Noresa Étterem és Panzió konyhafőnöke, a Tork márkanagykövete mutatott be. A Tork Workflow célja, hogy az éttermek higiénikus és fenntartható környezetet tudjanak biztosítani a konyhától a vendégtéren át a mosdókig, illetve javítsák operatív hatékonyságukat és csökkentsék költségeiket. Mindez pedig egybevág a fogyasztói elvárásokkal is.

Minden a helyén, avagy a „mise en place”

A tisztaság minden konyhában az egyik legfontosabb szempont, de a rossz szervezés miatt megszakadó munkafolyamatok az éttermi alkalmazottak 77%-a szerint negatívan befolyásolják a vendégélményt, és 4-ből 3 konyhai munkatárs elégedettebb lenne, ha rendezettebb, jobban szervezett munkahelyen dolgozhatna – mondta el Nagy Géza, a vállalat kereskedelmi igazgatója a sajtótájékoztatón. A Tork Workflow egy tudásanyag, amely több évtizedes fenntartható higiéniai menedzsmenti tapasztalat alapján kínál útmutatókat, annak érdekében, hogy hatékonyabbá váljanak a konyhai higiéniai munkafolyamatok.

A Sipos Norbert elmondása szerint a francia „mise en place” átfogó filozófiájának a lényege, hogy minden a helyén legyen. Ennek a szemléletnek része a konyhai higiénia is, a mindenki által egyformán elvégezhető mozdulatok rögzítése a tisztítás során, amely garantálja, hogy minden munkatárs azonos gyorsasággal és színvonalon végezze a munkáját. A „mise en place”-hoz tartozik a munkakörnyezet optimális kialakítására, beleértve a higiéniai eszközök jó megválasztását és kézre álló elhelyezését is.

A vállalat új termékeinek fejlesztése során is azt tűzte ki célul, hogy az éttermi dolgozók munkáját megkönnyítse, és hatékonyabbá tegye a munkafelületek tisztántartását. A sajtótájékoztatón bemutatott, környezetbarát anyagokból készülő 2az1ben súroló- és tisztítókendő például két munkafolyamat összevonását teszi lehetővé.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fókuszban a fenntarthatóság

Sipos kiemelte, hogy számos területen, többek között a higiéniai eszközök kiválasztása során is fontos figyelni egy vendéglátóegységnek az ökolábnyoma csökkentésére. A Tork ebben jó partnere lehet az éttermeknek, mivel anyacége idén ismét platina minősítést kapott az EcoVadis fentarthatósági minősítő vállalattól.

Az adagolók energiatakarékos eljárással készülnek, és kialakításuk során a gazdaságos, pazarláscsökkentő adagolás elérését tartják szem előtt, a tisztítóeszközöket pedig a körforgásos gazdaság szellemében, nagyrészt újrahasznosított alapanyagokból, illetve fenntartható forrásból származó, lebomló nyersanyagból készítik el.

Címkék:
étterem, higiénia, tork,