Színt vallott a Magyar Posta vezére: erre kell számítani az év végi csomagszállítási dömpingben

Pénzcentrum2023. november 22. 09:28

A postai szolgáltatás jövőjéről beszélt a Magyar Posta vezére a Világgazdaságnak adott interjújában. Ebből kiderül többek között, hogy a szolgáltató felkészült az év végi hajtásra, és látják azt is, miért működhet 13 posta egy megyek jogú városban.

Szeptember eleje óta az év végi hajtásra készül a Magyar Posta – mondta el Balczó Barnabás, a vállalat vezére a lapnak adott interjújában, aki hozzátette, ő semmilyen fennakadásra sem számít. A postabezárásokról azt mondta a vezető, szerinte ez egy technikai, adminisztratív változás. „Ténylegesen voltak ugyanis olyan nem rentábilisan működő postafiókok, amely fenntartása hosszútávon nem volt indokolható” – vélekedett. Egy példa szerint egy 55 ezres megyei jogú városban 13 posta üzemelt, ez pedig a szakember szerint még ha napi 15 ezer ingázóval is számolunk pluszban, akkor sem nevezhetjük hatékony modellnek. Így most ezen a településen 9 fiók fogadja az ügyfeleket.

Balczó azt is hozzátette, a 156 éves Magyar Postának, mint egyetemes szolgáltatónak éppen az az egyik legértékesebb tulajdonsága, hogy fizikailag elérhető. Arra a kérdésre, hogy a posta jövője partnerségi megállapodásokban keresendő Balczó azt mondta, szeretnék folytatni a partnerségi programunkat. Ugyanis a reorganizációt követően jelenleg 1800 saját postát tartanak fel és nagyjából 400 partnerségük van. Azaz olyan fiókok, amiket vállalkozások üzemeltetnek, nem maga a Magyar Posta. Fontos ugyanakkor kiemelni, ha egy településen nincs postafiók az „csak” a postai küldemények felvételét érinti, a kézbesítés változatlanul zajlik.

(Címlapkép - Czeglédi Zsolt, MTI/MTVA)

Címkék:
vállalkozás, posta, magyar posta, kézbesítés,